Werken bij Firda

Vacature: Lid Raad van Toezicht

Op basis van de huidige samenstelling is de Raad van Toezicht op zoek naar een betrokken toezichthouder met een profiel digitalisering, IT en finance. 

Vanuit zes mbo-colleges verzorgt Firda voor circa 24.000 studenten middelbaar beroepsonderwijs in de provincie Fryslân en in Noordelijk Flevoland. Firda staat voor sterk vakonderwijs. Wij doen echter meer dan het bieden van vakonderwijs. 

Firda, leer jezelf het leven door 
De pay-off van Firda luidt: ‘Leer jezelf het leven door.’ Met deze pay-off vatten wij kort samen wat Firda wil betekenen voor de ontwikkeling van studenten en cursisten. Bij Firda stellen we studenten en cursisten in staat om veel meer te leren dan een vak alleen. Wat voor mens je wilt zijn, is minstens zo belangrijk als het vak dat je uitoefent. We verbinden de persoonlijke ontwikkeling van studenten en cursisten met de wereld om ons heen. Een wereld die duurzamer wordt, inclusiever en diverser, vraagt om andere vaardigheden en om betekenisvolle relaties, zowel in ons persoonlijk leven als in het werk dat we doen. Bij Firda is verbinding een hoeksteen. Wij verbinden studenten en cursisten met elkaar en met de regio, om samen te leren en vooral ook van elkaar te leren. We leiden mensen niet alleen op voor nu, maar zorgen ervoor dat ze altijd door kunnen leren.  

Samen met onze partners zorgen wij voor sterk en eigentijds onderwijs in regionale kenniscentra. Firda is de plek om kennis te halen, te brengen en te delen. Wij helpen zoveel mogelijk mensen verder op weg naar een brede welvaart, waarin economische voorspoed en welzijn hand in hand gaan. Dat vraagt om het blijven ontwikkelen en een leven lang leren. Op die manier is Firda een dynamische gemeenschap, die volop aandacht heeft voor wat betekenisvol is. In het werk en in het leven. Zo draagt Firda bij aan de regio en draagt de regio bij aan Firda. We verbinden vakmanschap aan de gemeenschap. Kennis aan verantwoordelijkheid. Vaardigheden aan een betekenisvol leven. Bij Firda willen we niet alleen dat je slaagt in je vak, we willen dat je slaagt in je leven. Bij Firda leren mensen zichzelf het leven door. 

Kernwaarden 
Gebaseerd op onze sturingsfilosofie, waarin vakbekwaamheid, autonomie, verbinding, erkenning en vertrouwen centraal staan, hebben we een aantal waarden benoemd, van waaruit alle medewerkers van Firda werken en die als een rode draad door onze koers lopen.  

Firda is vakbekwaam 
We leiden vakbekwame professionals op die bijdragen aan een duurzame economie en brede welvaart. Bedrijven en maatschappelijke instellingen werken steeds meer mee aan de invulling van ons onderwijs. Wij kennen de ontwikkelingen in de verschillende sectoren goed en anticiperen actief op de veranderende vraag van de arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en robotisering hebben invloed op ons onderwijs. Dat geldt ook voor maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid. We werken aan voortdurende vernieuwing.  

Firda staat voor verbinding 
Firda is een gastvrije plek waarin we de verschillen waarderen en met elkaar verbinden. We zoeken naar betekenisvolle relaties. Zowel in het persoonlijke leven als met het werk dat we doen. We moedigen studenten en medewerkers aan om relaties op te bouwen en samen te werken, zowel intern als extern. We verbinden vakbekwaamheid aan de gemeenschap, kennis aan verantwoordelijkheid en vaardigheden aan een betekenisvol leven.  

Firda is betrokken 
Firda is stevig verankerd in de regio Friesland en Noordelijk Flevoland. De structuur van mbo-colleges borgt een sterke regionale binding en geeft ruimte aan een eigen inkleuring van elk mbo-college. Onze onderwijsteams staan dicht bij het werkveld en zijn betrokken bij maatschappelijke initiatieven en de uitdagingen van de regio. Firda werkt ook in een landelijke en internationale context en is daarmee eveneens buiten de regio actief. De rol van Firda stopt niet bij het opleiden van vakmensen. We leveren ook een actieve en positieve bijdrage aan de bloeizone Friesland en Noordelijk Flevoland, waarin samenwerking, eigen verantwoordelijkheid en zowel kleinschalige als grootse initiatieven leiden tot een gezonder en gelukkiger leven.  

Firda werkt vanuit vertrouwen 
We geven ons onderwijs vorm in een sterke samenwerking tussen studenten, medewerkers en omgeving. Bij Firda werken we vanuit vertrouwen en waarderen ieders kwaliteiten. We werken aan een cultuur waarin iedereen zich vrij voelt om zich te uiten, ideeën te delen, samen te werken en elkaar erkenning te geven. Eigen verantwoordelijkheid van medewerkers en studenten wordt gestimuleerd. Op deze wijze leiden we studenten op tot autonome burgers die zelfstandig kunnen denken, beslissingen weten te nemen en verantwoordelijkheid durven te dragen. 

Ambities Strategische koers 2023-2027 ‘Wij zijn Firda’ 
In onze strategische koers 2023-2027 ‘Wij zijn Firda’ zijn vier ambities uitgewerkt. Onze waarden zijn daarin verweven. 

  1. Firda is hét centrum voor toegepaste kennis  

We leren, onderzoeken en delen kennis samen met de regio  

  1. Firda biedt méér dan vakonderwijs  

We ontdekken met elkaar wat waardevol is voor onszelf en de wereld om ons heen  

  1. Firda stelt het maatschappelijk belang voorop  

We leveren een krachtige bijdrage aan de brede welvaart van de regio 

  1. Firda werkt vanuit waardering, vertrouwen en verantwoordelijkheid  

We zijn een school met slagkracht, die kleinschalig opereert in verbondenheid met elkaar en de omgeving 

RAAD VAN TOEZICHT 
De Raad van Toezicht houdt integraal en onafhankelijk toezicht op de instelling, in het bijzonder op het College van Bestuur bij de uitoefening van zijn werkzaamheden en bevoegdheden. De Raad van Toezicht staat het College van Bestuur met raad terzijde en fungeert als klankbord. Voorts is de Raad van Toezicht belast met de werkzaamheden die in de Wet Educatie Beroepsonderwijs, de statuten en het Reglement aan de Raad van Toezicht Raad van Toezicht zijn opgedragen. 

Effectief samenspel tussen het College van Bestuur en de Raad van Toezicht is daarbij essentieel. De Raad van Toezicht houdt, met betrokkenheid, toezicht op afstand. Dit vergt van de raad het vermogen op strategisch niveau te functioneren door zich op hoofdlijnen een oordeel te vormen over een aantal strategische issues en hierover van gedachten te wisselen met de bestuurders. Dit vraagt de juiste balans tussen betrokkenheid en distantie. In de raad hebben alle leden zitting op persoonlijke titel; zij oefenen hun functie uit zonder last en ruggespraak. 

De raad richt zich naar de maatschappelijke doelstellingen van de instelling en de daarmee verbonden onderwijsdoelstellingen en behartigt op deze wijze het belang van de instelling, het publieke belang en de relevante belanghebbenden. De raad toetst de afwegingen die het College van Bestuur heeft gemaakt, waarbij al deze belangen worden meegenomen.  

De Raad van Toezicht zorgt voor een adequate inrichting en een adequaat functioneren van de Raad van Toezicht zelf en legt jaarlijks verantwoording af in het bestuursverslag. 

De Raad van Toezicht handelt vanuit een onafhankelijke positie en een eigen verantwoordelijkheid. Er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling. Leden van de Raad van Toezicht nemen de kernwaarden integriteit, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, verantwoordelijkheid, rechtmatigheid, openheid en transparantie in acht en vullen vanuit deze kernwaarden hun verantwoordelijkheden in. 

De Raad van Toezicht werkt met een drietal commissies, te weten; een Auditcommissie, een commissie Onderwijs, Kwaliteit en Identiteit en een Remuneratie- en Benoemingscommissie. De Raad van Toezicht wordt ondersteund door de bestuurssecretarissen. De zittingstermijn van een lid van de Raad van Toezicht bedraagt vier jaar met de mogelijkheid van één herbenoeming voor een periode van eveneens vier jaar.  

De Raad van Toezicht bestaat momenteel uit de voorzitter en zes leden. T.g.v. het bereiken van de maximale benoemingstermijn van een van de leden, ontstaat een vacature voor een lid met een profiel digitalisering, IT en finance. 

Profiel digitalisering, IT en finance 
Op basis van de huidige samenstelling is de Raad van Toezicht op zoek naar een betrokken toezichthouder met een profiel digitalisering, IT en finance. Naast de algemene eisen (algemene profielschets) die aan de kandidaten voor het lidmaatschap van de Raad van Toezicht worden gesteld, is de Raad van Toezicht specifiek op zoek naar kandidaten die beschikken over de volgende competenties. 

  • In het algemeen kennis en ervaring hebben op het gebied van strategische financiële planning, bedrijfsvoering, interne risicobeheersings- en controlesystemen en/of vastgoed in het onderwijs, opgebouwd in een bestuurlijke/(eind)verantwoordelijke functie binnen een complex gefinancierde (maatschappelijke) onderneming. 
  • Specifieke kennis hebben van de ontwikkelingen op het gebied van datamanagement, digitalisering en cybersecurity in het onderwijs. 
  • In staat zijn complexe vraagstukken te doorgronden en strategisch advies te geven. 
  • Goed inzicht in en ervaring hebben met het leggen van verbanden tussen beleid en de strategische koers van de organisatie 
  • Zich kunnen opstellen als positief kritisch klankbord en een stevige en inspirerende sparringpartner kunnen zijn voor het College van Bestuur. 

Als deskundige bent u gewend om sociaalmaatschappelijke, IT en financieel gerelateerde ontwikkelingen te volgen en te vertalen naar strategische discussies over het te voeren IT- en financieel beleid. U wordt ervaren als een verbinder, heeft affiniteit met Friesland of Noordelijk Flevoland en wordt lid van de Auditcommissie. 

Overige informatie
De Raad van Toezicht vergadert minimaal vijf maal per jaar met het Collega van Bestuur en evalueert jaarlijks het eigen functioneren. Daarnaast voert de Raad van Toezicht tweemaal per jaar overleg met de Ondernemingsraad en de Studentenraad en vergaderen de verschillende commissies circa drie keer per jaar. Tevens worden er werkbezoeken en studiedagen georganiseerd. De leden van de Raad van Toezicht ontvangen voor hun werkzaamheden een vaste vergoeding. 

Vragen, solliciteren en planning
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur, te bereiken vanaf maandag 6 januari 2025 via bestuursassistent Tjallien de Vries, tel. 088-06 07 701. Sollicitaties kunnen t/m vrijdag 10 januari 2025 worden gericht aan collegevanbestuur@firda.nl, ter attentie van Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur.

Sluitingsdatum sollicitaties : 10 januari 2025 
Selectiegesprekken : 17 en eventueel 24 januari 2025 

Bekijk de algemene profielschets

Verstuur sollicitatie