Olympic Moves: grote schoolsportcompetitie bij Firda in Heerenveen

Meer dan zeshonderd leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Noord-Nederland gingen vrijdag in Heerenveen de strijd met elkaar aan in voetbal en 3x3 basketbal. Zij deden mee aan Olympic Moves van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Oefening (KVLO) en NOC*NSF, dat is uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. De organisatie, begeleiding én het fluiten van de wedstrijden lag in handen van studenten van het CIOS van Firda.

DSCF4209 (2).JPG

Soms was een wedstrijd spannend en een andere keer was de winnaar al binnen een minuut bekend, omdat een team veel beter was dan het andere. Zo gaat dat altijd in zo’n competitie van scholen, die voor veel leerlingen - en docenten -vooral gaat om een mooie dag sporten. En dat ging prima, bij het basketbal in Sportstad Heerenveen en het voetbal op de velden van Heerenveense Boys.

Voor een aantal studenten van CIOS Sport en Bewegen, onderdeel van Firda, was deze competitie voor Noord-Nederland ook spannend. Zo telde de organisatie van het voetbal met zestien teams als examen voor Stefano Homsma, Gerben Jongedijk, Jorn Wolfer Keimpema en Quinten Kruizenga. Zij moesten hierin als studenten in de opleiding tot trainer-coach in het voetbal laten zien dat zij zo’n toernooi kunnen organiseren.

Vroeg in de ochtend was het voor hen nog even stressen, toen bleek dat vier teams niet kwamen opdagen. Dan moet je improviseren. Gerben: ‘Maar op kwart over tien, toen de eerste bal rolde, wisten we dat het goed zat. Vanaf dat moment konden we genieten.’ Zo was deze Olympic Moves een prima manier, aldus docent Floris Jacobs, om te laten zien waar het CIOS goed in is.

De winnaars van deze regionale finale gaan door naar de landelijke wedstrijden, die op 7 juni in Papendal worden gespeeld. Zo gaan van OSG Sevenwolden in Heerenveen de jongens uit de eerste klassen en de meisjes uit klassen 3 en 4 bij het voetbal door naar deze landelijke finale. Ook spelen de jongens uit klasen 3 en 4 van Csg Bogerman uit Sneek straks in Papendal. In het basketbal wonnen teams van het Almere College, het Roelof van Echten College uit Hoogeveen en het Berechja College van Urk.