Duurzaamheid en creativiteit komen samen in Fashion Design

Ze werden ooit met trots gedragen, maar nu ging onverbiddelijk de schaar erin. Voor een expositie van het Fries Museum veranderden studenten Fashion Design van Firda gebruikte trouwjurken tot aantrekkelijke verkleedkleren. Ook ontwierpen studenten ‘streetwise’ merchandise en werkten met weeframen, om van wol én materialen als oud plastic nieuwe stoffen te maken.

Fashion

Een hele projectweek lang werkten alle studenten van Fashion Design in Leeuwarden samen aan opdrachten, die allemaal in het teken stonden van duurzaamheid en creativiteit. Échte opdrachten, want dan gebeurt er ook iets met het resultaat. Op deze manier werkt Firda graag samen met bedrijven en instellingen in de regio. Dat is goed voor het onderwijs én die partners in de praktijk.  

Zo kwam het Fries Museum met de opdracht om voor de expositie ‘Ja, ik wil’, die in september 2024 opent, een enorme partij oude trouwjurken aan te passen tot leuke verkleedkleren in allerlei soort en maten. Ze komen van een kostuumcentrale in Assen, die was gestopt en een goede bestemming vond voor deze collectie. Die jurken hangen straks in de hal van het museum, voor wie ze maar wil passen. 

Ze moeten ‘hufterproof’ zijn en gemakkelijk aan te trekken, stelt Inge Hekman van het Fries Museum. ‘En het staat studenten natuurlijk vrij om een jurk flink te pimpen.’ Daar gingen de studenten dan ook een week lang met veel plezier en inzet mee aan de slag. Inkorten of juist verlengen, strikjes, linten, andere mouwen, een enorme sleep, kindermaatjes, een heel nieuw model – alles werd uit de kast getrokken om er een aantrekkelijke en zeer gevarieerde serie van te maken. 

Artwork

Een ruimte verderop in Triangel waren studenten van Fashion Design vooral op hun laptop hard aan de slag om merchandise te maken voor Writer’s Block, dat vanuit Leeuwarden in heel Nederland zorgt voor ‘murals’ van formaat. Na een stadswandeling langs een aantal kunstwerken op muren in Leeuwarden ontwierpen de studenten artwork, dat is geïnspireerd op deze street art. Van sokken tot hoodies en T-shirts… Met beelden uit de schilderijen van deze kunstenaars, die liefst werken in het groot, bedachten zij verrassende producten. En waar het kon, werd het meteen geprint in textiel.

Waar Writers’s Block vroeg om een stedelijke uitstraling, ging ‘Schering & Inslag’ in de Blokhuispoort vooral terug naar de basis. De oorsprong van textiel ligt immers in het weven. Dat kan met wol, zagen de studenten eerst in atelier ‘Wad en wolletje’ in Oosternijkerk. Zelf gingen zij ook aan de slag met avontuurlijke alternatieven als oud plastic, wilgentakken en dikke strengen wol om het materiaal een nieuw leven te geven. Dan is het best even puzzelen en priegelen. Maar ook dit oude handwerk is heel goed bruikbaar in hedendaags Fashion Design, merkten de studenten. En dat geeft inspiratie.