Kijk eens om je heen en bedenk hoeveel apparatuur er is die afhankelijk is van informatietechnologie (IT). Van je laptop tot je smartphone, smart-tv en tablet. Zelfs horloges, deurbellen, tandenborstels, wasmachines en thermostaten maken steeds vaker gebruik van IT. Wil jij leren hoe je dit soort apparaten ontwerpt en maakt, of hoe je zelf programma’s en apps maakt voor dit soort hardware? Volg dan een mbo-opleiding binnen de studierichting IT en Digitalisering.

Studierichting IT en digitalisering

Wat kan je ermee worden?

Vrijwel alle organisaties hebben tegenwoordig IT-specialisten nodig. Met een IT-opleiding op zak, kun je dus bijna overal terecht. Van commerciële bedrijven tot de overheid of zelfs Defensie. Welke weg je ook kiest, de wereld van IT ligt voor je open.

Misschien werk jij na je opleiding Medewerker ICT support straks wel bij de helpdesk en help je mensen met het oplossen van hun computerproblemen. Afhankelijk van waar je komt te werken, kan dat over allerlei zaken gaan: van een simpele storing op een tablet tot een complex probleem met een FTP-server. Maak en ontwerp je liever zelf programma’s en apps? Dan ligt de opleiding Softwaredeveloper voor de hand. Omdat er veel bedrijven op zoek zijn naar IT-experts, maak je in ieder geval veel kans op een baan!

 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer over hulp bij studiekeuze
 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer over het mbo
 • Firda is dichtbij

  Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

  Bekijk onze locaties

Veelgestelde vragen

Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?

 • Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig.
 • Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.  
 • Ga naar de opleiding van jouw keuze of naar de aanmeldpagina. Vul de gevraagde gegevens in of controleer de gegevens die zijn ingevuld.
 • Nadat je dit hebt gecontroleerd, ga je naar de volgende stap: verder naar Centraal Aanmelden. Je komt nu in de online omgeving van Centraal aanmelden terecht. Hier log je in met je DigiD. En dat is handig, hierdoor worden veel gegevens al voor je ingevuld.
 • Nadat je je aanmelding hebt ingediend, kom je weer op de website van Firda terecht. Wij communiceren vanaf nu via het door jou opgegeven e-mailadres, dus houd je e-mail goed in de gaten. Ook de uitnodiging voor het kennismakingsgesprek ontvang je via e-mail. Het is dus belangrijk dat je een e-mailadres invult, waarop we jou kunnen bereiken.

Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je kennismakingsgesprek.

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen, dan opleidingsplaatsen? Dan vindt er een loting plaats. Je meldt je het beste zo vroeg mogelijk aan

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je. 

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten.