Voel jij je helemaal thuis op het podium of juist achter de schermen bij evenementen? Dan is een opleiding binnen de studierichting Podiumberoepen en Evenementen echt iets voor jou. Met de opleidingen in dit vakgebied leer je bijvoorbeeld hoe je geweldig acteert, muziek maakt of een evenement in goede banen leidt. Het maakt dus niet uit of je liever op het podium staat of achter de schermen werkt!

Studierichting Podiumberoepen en Evenementen

Wat kan je ermee worden?

Alle opleidingen binnen deze studierichting hebben te maken met evenementen, zoals festivals, concerten en andere voorstellingen. Met de mbo-opleidingen Muzikant en Acteur leer je optreden tijdens zo’n evenement, terwijl je met de opleiding Medewerker evenementenorganisatie leert hoe je een festival of concert soepel laat verlopen. Je kunt ook een mbo-opleiding volgen om juist achter de schermen aan het werk te gaan, zoals de opleiding Medewerker podium- en evenemententechniek. Op mbo-niveau 3 is er de opleiding Podium- en evenemententechnicus. Wil je op dat gebied een expert worden? Dan is de opleiding Allround podium- en evenemententechnicus een uitstekende optie. 

Welke opleiding je ook kiest, een ding weet je zeker: je komt terecht in een creatieve wereld, waar iedereen z’n eigen rol vervult voor het hogere doel. En dat is natuurlijk het neerzetten van een fantastisch evenement! 

 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer over hulp bij studiekeuze
 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer over het mbo
 • Firda is dichtbij

  Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

  Bekijk onze locaties

Veelgestelde vragen

Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?

 • Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig.
 • Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.  
 • Ga naar de opleiding van jouw keuze of naar de aanmeldpagina. Vul de gevraagde gegevens in of controleer de gegevens die zijn ingevuld.
 • Nadat je dit hebt gecontroleerd, ga je naar de volgende stap: verder naar Centraal Aanmelden. Je komt nu in de online omgeving van Centraal aanmelden terecht. Hier log je in met je DigiD. En dat is handig, hierdoor worden veel gegevens al voor je ingevuld.
 • Nadat je je aanmelding hebt ingediend, kom je weer op de website van Firda terecht. Wij communiceren vanaf nu via het door jou opgegeven e-mailadres, dus houd je e-mail goed in de gaten. Ook de uitnodiging voor het kennismakingsgesprek ontvang je via e-mail. Het is dus belangrijk dat je een e-mailadres invult, waarop we jou kunnen bereiken.

Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je kennismakingsgesprek.

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen, dan opleidingsplaatsen? Dan vindt er een loting plaats. Je meldt je het beste zo vroeg mogelijk aan

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je. 

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten.