Jongerenonderwijs

Uitleg over aanmelden

Wanneer je je vmbo- of havodiploma hebt behaald of havo-3 succesvol hebt afgerond, dan kun je naar het mbo. Het niveau van de mbo-opleiding die je gaat volgen, is afhankelijk van de leerweg die je in het vmbo hebt gevolgd. Als aankomend mbo-student heb je recht op toelating tot de door jou gekozen opleiding. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Hoe meld je je aan voor een mbo-opleiding?

  • Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig.
  • Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.  
  • Ga naar de opleiding van jouw keuze of naar de aanmeldpagina. Vul de gevraagde gegevens in of controleer de gegevens die zijn ingevuld.
  • Nadat je dit hebt gecontroleerd, ga je naar de volgende stap: verder naar Centraal Aanmelden. Je komt nu in de online omgeving van Centraal aanmelden terecht. Hier log je in met je DigiD. En dat is handig, hierdoor worden veel gegevens al voor je ingevuld.
  • Nadat je je aanmelding hebt ingediend, kom je weer op de website van Firda terecht. Wij communiceren vanaf nu via het door jou opgegeven e-mailadres, dus houd je e-mail goed in de gaten. Ook de uitnodiging voor het kennismakingsgesprek ontvang je via e-mail. Het is dus belangrijk dat je een e-mailadres invult, waarop we jou kunnen bereiken.
Aanmelden

BBL opleiding

Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je kennismakingsgesprek.

Aangemeld, en dan?

Nadat jij je hebt aangemeld, ontvang je een voorlopig inschrijfbewijs en nodigen we jou uit voor een kennismakingsgesprek.

We vinden het belangrijk je je aanmeldt voor een opleiding die bij je past. Daarom nodigen wij je na je aanmelding uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek leren we elkaar beter kennen en horen we graag wat jouw interesses en ambities zijn en waarom jij voor deze opleiding hebt gekozen. Tijdens het kennismakingsgesprek komen de vragen aan bod zoals: Wat kan ik? Wat wil ik en waarom wil ik dit? Wat voor werk past bij mij? Hoe bereik ik dit? Wie kan mij daar bij helpen? Deze vragen zijn belangrijk voor de start van de begeleiding in het mbo en sluiten aan bij de keuzelessen in het vmbo. Wanneer je niet naar het kennismakingsgesprek komt en geen vervangende afspraak maakt, vervalt jouw recht op plaatsing.

En dan is het eindelijk zo ver: de start van je mbo-opleiding

Voordat je met de opleiding start, ontvang je je studentnummer. Dit studentnummer is gekoppeld aan je persoonlijke e-mailadres van school, waarmee je in al onze systemen kunt inloggen. Na het activeren van jouw account, ontvang je informatie over de start van het schooljaar. En dan kan je avontuur bij Firda beginnen!