Jongerenonderwijs

Financiën

Een mbo-opleiding volgen kost geld. Een deel betaalt de overheid, en een deel betaal je zelf.  We leggen je graag uit hoe alles werkt.

Welke kosten zijn er?

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 

Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

  • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
  • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
  • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
  • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 
mbo-studentenfonds

Wil je een mbo-opleiding doen, maar kan dat niet door je financiële of persoonlijke situatie? Dan kun je misschien tegemoetkoming krijgen via het mbo-studentenfonds.

Mbo-studentenfonds

Studiefinanciering en studentenreisproduct

Als je 18 jaar of ouder bent en een mbo-opleiding volgt, kun je studiefinanciering krijgen. Je vraagt het zelf aan op de site van DUO.  

Ben je 18 jaar of ouder en doe je opleiding op mbo-niveau 1 of 2? Dan is je studiefinanciering altijd een gift. Dat betekent dat je niets hoeft terug te betalen. 

Kinderopvangtoeslag

Combineer je je studie met de zorg voor een kindje en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag het meteen aan. 

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel opvang je maandelijks nodig denkt te hebben en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op de hoogte van je toeslag. Geef veranderingen, ook als je afstudeert of stopt met je opleiding, daarom altijd meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.

Collectieve schoolongevallenverzekering

Firda heeft voor studenten een collectieve verzekering afgesloten voor ongevallen, aansprakelijkheid en reizen. Deze verzekering is van kracht tijdens de schooluren en het rechtstreeks gaan van huis naar Firda en omgekeerd. Ook tijdens activiteiten die door Firda zijn georganiseerd, zoals excursies, kampen en werkweken, geldt deze verzekering, met als voorwaarde dat deze activiteiten plaatsvinden onder begeleiding van een docent.

De complete polisvoorwaarden van één van deze verzekeringen zijn bij de administratie verkrijgbaar. 

Aan deze tekst kunnen geen rechten ontleend worden