Firda en Cambuur versterken elkaar op ‘Zuid’

Na de zomer krijgen duizend Firda-studenten een prachtige plek om te leren én ervaring op te doen. Dat was de boodschap van Jaap van Bruggen, manager gebouwen, voor de camera en microfoon van Omrop Fryslân in een rondje door het onderkomen voor Firda in het nieuwe stadion van SC Cambuur. Ook als voetballen daar dan nog niet mogelijk is door vertraging en problemen met de financiering van de bouw, moet de school wel door.

Cambuur

Drie etages over een lengte van zo’n 140 meter, dat is straks - op ‘Zuid’ in het Kooi Stadion - de plek die in het weekend vaak in het teken staat van voetbal en doordeweeks een prachtige school is voor Firda-studenten van vooral economische opleidingen en uiterlijke verzorging. Hier kunnen zij leren en ervaring opdoen, bij allerlei activiteiten in en rond het stadion. 

Zo komt er onder meer een eigen kapsalon. In de meldkamer waar tijdens wedstrijden beelden vanuit alle hoeken en tribunes binnenkomen, is doordeweeks te volgen wat camera’s om alle Firda-vestigingen in Friesland en Noordelijk Flevoland registreren. ‘Zo werken we heel prettig samen’, aldus Van Bruggen. Nu is het nog een betonnen ruimte met veel losse draden, maar op de bovenste etage – straks ook voor centrale diensten van Firda – zit zichtbaar schot in de bouw.

In de omloop onder de tribunes komt een aantrekkelijke kantine, die tijdens wedstrijden is te gebruiken voor horeca van Cambuur. In wat dan ‘Firda Plaza’ heet… De skyboxen bovenin zijn dan ook te gebruiken door de SC, maar wel aan de hand van een maatschappelijk thema dat is verbonden aan Firda. Op het gebied van zorg bijvoorbeeld, of duurzaamheid. En de lift brengt mensen met een handicap naar een ruim terras op de eerste etage, om het voetbal goed te kunnen volgen in plaats van een geïmproviseerde plek achter de borden rond het veld.

Zo wordt ‘Zuid’ in dit stadion een bijzonder gebouw, waar Firda en SC Cambuur nauw samen optrekken. Van Bruggen: ‘En dat komt allemaal nog beter tot z’n recht doordat we dat al vanaf het allereerste begin, nog voor het ontwerp, al hebben gedaan. Beter kun je ’t niet hebben. En daar hebben we aan beide kanten veel plezier van.’

Het volledige interview met Jaap zal maandag op Omrop Fryslân te zien zijn in het nieuwsprogramma 'Hjoed'.