Ambitie beloond in huldiging finalisten Skills

Met een derde plaats in het klassement van 52 deelnemende mbo-scholen uit heel Nederland scoorden studenten van Firda uitstekend in Skills The Finals, dat vorige week plaatsvond in Den Bosch. Twee kampioenen uit Friesland gaan zelfs door op een hoger niveau. Zij zijn uitgenodigd voor Worldskills, de wereldwijde versie van deze prestigieuze vakwedstrijden. Maar misschien nog belangrijker: voor alle finalisten was Skills The Finals een fantastisch avontuur.

DSCF3610 (2).JPG

Elf medailles, waarvan vier keer goud… ‘Het was een feest’, stelde bestuursvoorzitter Remco Meijerink van Firda woensdag bij de huldiging van de deelnemers én hun begeleiders. Want in Den Bosch - en eigenlijk al in de aanloop - ontstond een hecht team, waarin docenten een stevig aandeel hadden. Zo’n vakwedstrijd vraagt immers veel training. ‘Ik ben er dan ook van overtuigd dat zoiets uitstraalt naar een hele opleiding: het is prima om goed te willen worden in je vak!’

Met 22 finalisten in 21 vakwedstrijden was Firda in Den Bosch prima vertegenwoordigd. Na alle voorrondes zitten studenten dan immers al in de Top 8 van Nederland. Maar Firda streeft naar meer, aldus Meijerink. ‘Dit verdient een mooie plek in ons onderwijs.’ En daar is ook alle reden toe. Want medaille of niet, alle studenten stonden bij de huldiging nog eens glimmend in de schijnwerpers. Allemaal waren zij gegroeid door alle uitdagingen in zo’n grote vakwedstrijd.

Vijfde kampioen op rij

Froukje Dijkstra, docent bij de kappers, kreeg een grote bos bloemen. Anouk van der Meer uit Oudehorne werd vorige week afgetekend Nederlands kampioen, als vijfde op rij voor de kappers uit Leeuwarden. ‘Dat gaf best wat extra druk’, erkende Anouk. ‘Maar we hebben er enorm hard voor gewerkt.’ Met haar docent trainde zij geregeld twee dagen per week.

En wat is het geheim van Froukje? Ambitie, zegt de docent zelf. ‘Samen gaan voor die eerste plek en werken aan vaardigheden die daarvoor nog zijn: precisie, creativiteit, onder druk anticiperen als ’t anders moet en hard willen werken… Ik zoek ook altijd naar de kwaliteit waar een student in uitblinkt, om díe dan te versterken.’

Anouk en Froukje trainen de komende tijd stevig door. De talentvolle kapster is uitgenodigd voor deelname aan Worldskills, dat dit jaar plaatsvindt in Lyon. Froukje: ‘Dat is next level plus, dus we gaan weer aan de slag.’ En daar heeft Anouk best zin in.

Ook Andries Hoeksma uit Westergeest gaat naar Lyon, als Nederlands kampioen in vakgebied ‘monteur mobiele werktuigen.’ Hij had geen tijd voor de schijnwerpers in deze huldiging. Andries was woensdag gewoon aan het werk. Maar net als alle finalisten krijgt ook hij het getuigschrift, waarmee zij voor altijd kunnen aantonen dat zij in een landelijke finale van Skills The Finals hebben laten zien wat zij in hun vak allemaal in huis hebben.