‘Bazen van Morgen’ voor een dag in Leeuwarden

Voor heldere adviezen en stevige besluiten hadden ze weinig tijd nodig. Nieuwe stoelen voor de kappers? Wacht maar even tot de verhuizing! Geen plek voor meiden in de bouw? Dat vraagt om actie! Aliyah en Zara, leerlingen van IKC Prins Maurits in de wijk Bilgaard, namen donderdag als ‘Bazen van Morgen’ met veel plezier in Leeuwarden een dagje het roer over van Firda-directeuren Nynke Beintema en Freke Heideman.

FCF_5253 (2).JPG

In deze jaarlijkse actie van JINC kunnen honderden leerlingen van basisscholen in het hele land rekenen op een warme ontvangst bij allerlei organisaties. Het gaat meestal om scholieren uit wijken, waar kinderen wel een zetje kunnen gebruiken en voelen hoe het is om even de touwtjes in handen te hebben. Dat geeft energie en verbreedt hun horizon.

Zo kwamen Aliyah en Zara terecht in de techniek op locatie Anne Wadmanwei, waar ze meteen zelf aan de slag konden met best bijzondere apparaten. Want een beetje ‘baas’ wil zelf ook wel even ervaren wat er allemaal in school gebeurt.

Zelf aan de slag

Met wat hulp slaagden de meiden er best in om van een koperen buis en een moer zelf een fraaie sleutelhanger te maken. Dat was een hele prestatie, want zo’n hete soldeerbout is best een beetje eng. Bij het lassen deed de robot het werk, maar dat zag er spectaculair uit. En met de CNC kantbank bogen zij eigenhandig een plaatje metaal om tot een superstevige houder voor mobieltje én pen.

En ja, als ‘bazen voor even’ kregen Aliyah en Zara natuurlijk ook vragen voorgelegd door docenten én de directeuren die voor een dagje hun plek afstonden. Moet Dokkum een opleiding krijgen voor techniek? Dat was niet zo gemakkelijk. Hoe is een loungeplek voor studenten leuker te maken? Vraag het hen zelf, met een ideeënbus! En dat meiden in de bouw niet altijd welkom zijn, zoals studente Sanne Hoekstra vertelde, vraagt om een stevige aanpak.

Zelf in de techniek? Dat is niet de bedoeling. Na de zomer gaat Aliyah naar de havo, met een studie psychologie als grote doel. Zara gaat naar de mavo en wil later iets gaan doen in neuropsychologie, omdat ze ’t razend interessant vindt wat er allemaal in hersenen gebeurt. Maar ze nemen deze ervaring als ‘Bazen van Morgen’ in Firda Leeuwarden voor altijd mee.

En ze lieten nóg een goede tip achter: maak de kroketten veel duurder, om studenten vaker te laten kiezen voor een gezondere lunch. Behalve op de wekelijkse krokettendag… Dan hebben ze de normale prijs, maar smaken extra lekker omdat je ’t niet vaak meer eet!