Bedrijfsvakschool Drachten in strijd tegen tekort technisch personeel

De bedrijfsvakschool TechnICnoord in Drachten richt zich op het aanpakken van het tekort aan technisch personeel. Firda biedt opleidingen aan in mechatronica en procestechniek. De focus ligt op het leveren van gekwalificeerde arbeidskrachten om aan de vraag van technische bedrijven te voldoen.

mechatronica

Woensdag 6 maart | LEEUWARDER COURANT

Er is een schreeuwend tekort aan vakbekwaam technisch personeel. Vijf bedrijven en ROC Firda sloegen de handen ineen en richtten begin dit jaar de nieuwe vakschool Technicnoord in Drachten op.

KARIN DE MIK

Thimo de Jong (24) uit Oosterwolde was heftruckchauffeur, maar wilde zijn ooit begonnen studie mechatronica weer oppakken. Ik was gewend geld te verdienen en wilde dat blijven doen." Zijn nieuwe werkgever, medisch technologiebedrijf Variass in Drachten, wees hem op de nieuwe bedrijfsvakschool Technicnoord.

Twee dagen naar school en drie dagen werken. Dat leek me wel wat. Maandag krijgen we theorie en dinsdag kun je dat achter je besturing en schakelpaneel in het praktijkcentrum direct oefenen. Ik leer hier van niets een machine te bouwen. Heel leuk." En ook niet onbelangrijk voor hem: de opleiding wordt bekostigd en de studenten krijgen vanaf dag één een volwaardig salaris. 

Technische bedrijven kunnen openstaande vacatures steeds lastiger vervullen. In Friesland staan 1200 vacatures open. Er is een schreeuwend tekort aan gekwalificeerde vakmensen met de juiste kennis en vaardigheden, stelt projectleider Rolf Moedt van Technic-noord. 

Vooral in de mechatronica is de urgentie hoog. Hoe krijg je daarvoor de juiste mensen? Vijf bedrijven uit het Innovatiecluster Drachten, Variass, Batenburg Beenen (industriële automatisering), Philips, Resato en Ventura (deursystemen voor het ov) en ROC Firda mbo College Drachten sloegen de handen ineen en startten begin dit jaar de nieuwe opleiding. Er zijn overigens meer van deze bedrijfsvakscholen in Nederland

Jaarlijks moeten er twintig werk nemers mechatronica, zoals bijvoorbeeld storing en servicemonteurs en mechanisch-operators (ge specialiseerde machinebedieners) opgeleid worden. Anders dan een reguliere bbl-opleiding op een ROC (een dag in de week theorie op school en vier dagen werken) kent Technicnoord een extra opleidingsdag.

En dat is belangrijk, weet docent Ger Dijkstra. Theorie krijgen ze hier in het praktijkcentrum. Dus wat ze leren, kunnen ze meteen in de praktijk oefenen." Belangrijk, onder streept hij. Jongeren willen praktisch bezig zijn. In het laatste jaar kunnen ze zich verder specialiseren. Een ander voordeel is volgen Moedt dat die extra dag op school meer verdieping geeft. 

Student Bram den Engelse (p) uit Groningen ziet nog een ander pluspunt: Je gaat sneller door de les stof. Den Engelse studeerde werk tuigbouwkunde en werkte daarna een paar jaar in de installatietechniek. Maar bij een gemiddeld installatiebedrijf leer je niet veel meer. "Hij solliciteerde bij hightechbedrijf Resato (waterstofinstallaties) in Assen. En zij wezen me op dit traject. Wat ik hier op school leer, kan ik vaak direct in de praktijk toepassen.

Moet ik een schakelaar aansluiten dan ken ik nu de theorie daarachter.  De opleiding waarin het bedrijfsleven investeert, duurt twee jaar en biedt een diploma op mbo-niveau 3 en of 4. De vakschool telt nu twaalf studenten. Jaarlijks worden er twintig werknemers klaargestoomd voor technische beroepen. Het zijn jongeren en drie zij-instromers, onder wie één vrouw. Zestig procent van de werknemers in het bedrijfsleven is afkomstig van het mbo. Maar in 2035 zullen er 35 procent minder mbo-studenten zijn", stelt Moedt. Beroepsopleidingen zijn daarom cruciaal voor de groei en concurrentiekracht van de Nederlandse economie."

De vakschool is er overigens ook om bestaand personeel sneller te leren inspelen op digitalisering en robotisering en andere technologieën binnen bedrijven, aldus Moedt: Als de markt verandert, verandert ook de vraag en dus moeten werknemers steeds nieuwe skills aanleren. Hier kunnen we nieuwe technieken, technologie, maar ook houding en gedrag trainen."

De vakschool heeft grote ambities. Binnen vier jaar wil Technicnoord vijftig studenten per jaar afleveren. Ook moet de poule met bedrijven verder groeien en wordt gekeken of er meer technische opleidingen kunnen worden aangeboden.

Gedacht wordt aan bijvoorbeeld elektrotechniek. Henk de Vries van Firda voorspelt dat dit concept wel eens de onderwijsvorm van de toekomst kan worden. Bedrijven en scholen kunnen niet zonder elkaar. Het mbo heeft het bedrijfsleven keihard nodig. En andersom ook."

Meer informatie

Meer weten over de bedrijfsvakschool? Neem dan contact op met Rixt Wouda, opleidingsadviseur Techniek.

(06) 51 223 293

rixt.wouda@firda.nl