Belangrijke onderscheiding Firda voor innovatief onderwijs

Craft Your Future van Firda heeft een prestigieuze award gekregen van Erasmus+, het programma voor internationalisering van de Europese Unie. Het project ontving donderdag de European Innovative Teaching Award (EITA) 2023 in Rotterdam. In Craft Your Future combineerden studenten traditionele ambachten met moderne technieken, in samenwerking met scholen in Spanje en Bulgarije.

Met de EITA’s zet Erasmus+ projecten in de schijnwerpers, waarin het onderwijs op een effectieve manier zoekt naar innovatieve en interactieve methoden. Dit jaar krijgen 93 scholen in Europa - van basisschool tot beroepsonderwijs - zo’n onderscheiding. In het mbo ging de EITA in Nederland naar Firda.

Craft Your Future van het Friesland College, voor de fusie met ROC Friese Poort, scoorde bijna het maximale aantal punten in de voordracht van het Nederlandse agentschap van Erasmus+. In diverse activiteiten zochten studenten in Leeuwarden, Bulgarije en Valencia samen naar manieren om oude ambachten als houtsnijden en icoonschilderen te combineren met onder meer 3D-printen.

Een belangrijke plek was het D’Lab in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Maar ook de textielprinter werd gebruikt. Vaak werd restmateriaal gebruikt als grondstof, om geschikte toepassingen te zoeken in het kader van de circulaire economie. Ook ging het vaak om materiaal dat traditioneel in een regio wordt gebruikt. Deze zoektocht naar duurzame oplossingen kreeg veel waardering.

Ook naast dit project trok het Friesland College die lijn door. Zo experimenteerden studenten van de opleiding Mode Design met vlas om nieuw werk te maken. In Craft Your Future werkte de school nauw samen met House of Design en Learning Hub Friesland. Hendrik Jan Hoekstra, aanjager van dit project, nam de award vandaag in ontvangst tijdens een manifestatie van Erasmus+ in Rotterdam.