Burgemeester en Commissaris van de Koning belanden in lesje bij Firda Emmeloord

Een groep statushouders kreeg woensdag bij Firda Emmeloord een onverwacht lesje in Kennis van de Nederlandse Maatschappij door twee bijzondere gasten. Burgemeester Roger de Groot van de gemeente Noordoostpolder en Arjen Gerritsen, Commissaris van de Koning in Flevoland, waren op bezoek bij het stembureau in de school en vertelden met plezier over democratie en de waarde van stemmen. Ook in Sneek konden mensen stemmen bij Firda.

Stemmen

Op verzoek van de school was voor het eerst een stembureau geplaatst in de entreehal van Firda Emmeloord. In de afgelopen weken is er ook in lessen burgerschap bij Firda ruim aandacht besteed aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, met onder meer een College Tour van politici langs alle mbo-colleges en een eigen verkiezing onder studenten.

Docent Tea Schaper zag in het stembureau binnen de school woensdag een mooie kans om ‘live’ haar stem uit te brengen en haar klas meteen in het kader van inburgering te vertellen hoe zoiets in Nederland werkt. Tijdens haar uitleg met het stemformulier en rode potlood in de hand werd zij verrast door de burgemeester en de commissaris, die in hun rondje langs stembureaus in hun regio beiden waren aangeland bij Firda.

Gerritsen greep de gelegenheid aan om de groep meteen te wijzen op het belang van stemmen en gaf een korte uitleg van zijn functie. De burgemeester vulde hem met plezier aan en samen namen ze ruim de tijd voor selfies en een groepsfoto.

‘Mooi om politiek met zo’n stembureau dichterbij studenten te brengen’, aldus Gerritsen. Andersom werkt het ook. ‘Je ziet dat mensen uit de buurt ook even hier binnenstappen’, merkte de burgemeester op. ‘Zo wordt de school meteen wat meer onderdeel van de omgeving.’ En dat is, zo reageerde directeur Durk Bijma van Firda Emmeloord Urk, een van de ambities.

Sneek

Naar goed gebruik konden mensen in Sneek ook weer hun stem uitbrengen in de entreehal van Firda aan de Harste. Dat is handig voor studenten, die de politiek ín hun school vinden. En het werkt ook al jaren goed bij om mensen ‘van buiten’ even de school in te krijgen. Niet alleen voor een stem, maar heel wat gasten blijven dan even hangen en nemen een kop koffie in restaurant KIEM.