Dag vol avontuurlijk ‘breinzeilen’ bij afscheid Koen Vos als practor

Modern mbo draait om veel meer dan ‘kennen’ en ‘kunnen’, met hoofd en handen, om studenten op te leiden voor een vak. Wat voor mens wil jij zijn? En: ‘Hoe staat het met jouw leefplezier?’ Dat vraagt om brede vorming van iedere student, stelde Koen Vos donderdag nog eens nadrukkelijk in De Harmonie in Leeuwarden. In zijn afscheid nam hij met veel plezier iedereen mee in een laatste rondje ‘breinzeilen’ als practor van Firda.

FCF_5660 (2).JPG

Een dag lang stond betekenisvol onderwijs en het belang van persoonlijke ontwikkeling vol in de schijnwerpers, in een Parade van Firda, Onderwijs 124 en Stadsschouwburg De Harmonie. In de viering van 150 jaar Harmonie is ‘Ontmoeten & Verbinden’ een belangrijk thema. Dat past prima bij de inzet van brede vorming binnen Firda. Bovendien: kunst en cultuur kunnen een perfecte ‘trigger’ zijn om jongeren uit te dagen tot een goed gesprek.

Belangrijke vragen

In een programma vol workshops en verhalen verkenden medewerkers van Firda en collega’s uit het hele land wat er allemaal kan om studenten aan te zetten tot nadenken over belangrijke vragen. Zo vertelde theatermaker Ira Judkovskaja over de handvatten die een musical als Jesus Christ Superstar kan bieden om in gesprek te gaan over onderwerpen als religie en waarden als vriendschap en vertrouwen. Firda gaat hierin nauw samenwerken met de schouwburg.

‘Waar leef jij voor?’ Bij Firda weet Stéphanie Reijntjens in uitdagende projecten vaak studenten in gesprek te krijgen over deze ‘zware’ vraag. Door de inzet van jonge schrijvers bijvoorbeeld, die een middag optrokken met studenten uit Emmeloord en die ervaring neerlegden in een treffend gedicht over bijvoorbeeld de boerderij. Reijntjens: ‘Zo ontdekken we met elkaar wat waardevol is voor onszelf en voor de wereld om ons heen.’

In het Fries Museum verkenden gasten van de Parade hoe je als groep met een nieuwsgierige blik en open vragen tot allerlei interpretaties en gesprekken kunt komen, als je lang genoeg voor een intrigerend schilderij staat als een collage van Neo Matloga. Zo was er veel te beleven, van een doorkijkje naar de samenwerking van Firda met Tienskip om studenten aan te zetten tot zelf werken aan hun problemen tot workshops over toekomstdenken, vitaliteit en waarden door collega’s uit het land.

‘Vertel je eigen verhaal’

Inspirerend was een voorstelling van Pieter Baay, Bart van Rosmalen en Anouk Saleming van Onderwijs 124 over ‘onderscheidend verbinden’, ofwel ruimte voor iedereen om een eigen weg te zoeken en van hieruit toch samen te komen. Zoek in het mbo vooral interactie, was hun oproep in verhalen, gedichten en muziek - inclusief het zingen van een canon met het hele publiek. De boodschap was: vertel je eigen verhaal, maar luister ook naar de ander.

Aan het eind van de Parade was het grote podium voor Koen Vos, die iedereen graag in woord en beeld liet zien wat hij leerde in 25 jaar mbo en zes jaar als practor Brede Vorming bij – nu – Firda. Het was een tocht met veel kunst die hem inspireerde en een bloemlezing van nieuwe projecten om studenten aan het denken te zetten. Hij is blij met waar Firda nu staat, als het gaat om het inspireren van studenten in interlevensbeschouwelijk onderwijs. En zijn eigen voornemen, nu hij met pensioen is? Niet ‘retire’ maar ‘refire’, met volle kracht. Zijn laatste gongslag klonk lang door.