De Skills Arena

Het was de politicus, auteur en historicus Theodore Roosevelt die met zijn speech ervoor zorgde dat een zaal ruim twee minuten, terecht, applaudisseerde. ‘The man in the arena’ gaat in de kern om het hebben van moed. En moed? Dat hebben onze studenten en begeleiders die de ‘Skills Heroes Arena’ intreden.

Skills coördinatoren

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten. Jaarlijks strijden honderden studenten in voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale wedstrijden om kans te maken op een plek in de absolute top van heel Nederland. Op locatie Neushoorn kwamen zo’n 50 studenten en collega’s samen om de spannende periode die voor hen ligt af te trappen. De coördinatoren Gertrude de Goede, Sytse Zijlstra en Eva Runia zetten zich al jaren met hart en ziel in voor deze groep van studenten met uitzonderlijke talenten en gepassioneerde begeleiders. Een onbekend terrein is het dan voor hen zeker niet. Wat dit jaar anders maakte dan de voorgaande jaren is het feit dat het de allereerste keer markeerde dat wij als Firda meedoen aan deze bloedstollende vakwedstrijden. 

Moedig groeien

Trots sprak bestuursvoorzitter Remco Meijerink de studenten en begeleiders toe: “Het feit dat jullie je hebben aangemeld toont moed, want het gemakkelijkste is om niet deel te nemen, waarbij je ook niet kunt verliezen. Het kan spannend zijn, maar onthoud dat het de ervaring is die je meeneemt in het leven, of het nu succes of falen is. Het feit dat jullie de stap hebben gezet om deel te nemen, verdient al onze lof. Het toont moed in een wereld waar onzekerheid onder jongeren en volwassenen heerst. Jullie laten zien hoe prachtig vakonderwijs is.” 

Wie anders kan de aanstaande krijgers van de Skills Heroes Arena beter uitleggen wat hen te wachten staat dan oud-student Syta Westra? Amper een jaar geleden behaalde zij goud in de vakrichting kapper, vertegenwoordigde zij Nederland tijdens Euroskills in Polen en heeft ze tijdens Prinsjesdag Minister Robbert Dijkgraaf en Anne Kuik in haar kappersstoel gehad. Hoewel het spannend was en Syta met haar deelname zelfs in de vakantie druk aan het trainen was, is dit een ervaring die ze iedereen aanraadt: “Ik kan nu dingen doen die ik niet van mezelf had verwacht een jaar geleden, bijvoorbeeld voor zo’n grote groep mensen staan. Ik ben enorm gegroeid en dat zie ik zowel terug in mijn persoonlijke ontwikkeling als de meters die ik vaktechnisch heb gemaakt.”

De aankomende periode zullen de kwalificatiewedstrijden voor deze groep in het vooruitzicht liggen. En van 21 tot 22 maart de bloedstollende vakwedstrijden. Duimen jullie met ons mee?

*Voor de liefhebber, als herinnering of simpelweg uit nieuwsgierigheid:*

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.” - Theodore Roosevelt