Een mooie les in dromen najagen

Ze trok de wereld in om zichzelf te ontdekken, vond in Zuid-Europa haar passie en keerde deze week even terug naar Drachten… Met een heel circus, want Eline Nijboer (25) is tweedejaars student aan de prestigieuze circusschool Esacto- Lido in Toulouse. Ze nam haar hele klas mee voor een knappe voorstelling in de Sluisfabriek. Heel wat Firda-studenten zagen er het intrigerende stuk Bislacco.

Circus voorstelling Bislacco voor Firda-studenten

Acrobatiek, Chinese paal, jongleren, een groot Cyr wheel, spectaculaire dans, muziek van hard tot zacht, balanceren in lange doeken (aerial silks) en meer… In een soepel doorlopend stuk speelden de studenten van de zeer internationale circusschool allerlei rollen in een verhaal, waarvan zoveel duidelijk was dat een huwelijk hier gruwelijk uit de hand liep. 

Waar het vooral om ging, is dat de studenten moeiteloos in een andere discipline stapten, om op het ene moment te zingen en even later hoog in de aerial silks ondersteboven te hangen. En dat alles steeds met heel veel expressie van dit jonge gezelschap met studenten uit de hele wereld, van Mexico tot België en van Italië tot Boornbergum.

Inspirerende boodschap

Al op het Drachtster Lyceum had Eline Nijboer het gevoel dat de wereld haar veel te bieden had, maar ze wist niet wat. Ze trok onder meer van Israël naar Vlieland en fietste naar Spanje, om op Tenerife te ontdekken dat haar bestemming lag in het circus. Na twee jaar opleiding in Porto kon ze terecht in Toulouse. ‘En nu ga ik er helemaal 100 procent voor’, stelde Eline vooraf. 

Een inspirerende boodschap, reageerde Stéphanie Reijntjen - projectleider Betekenisvol Beroepsonderwijs van Firda – richting de studenten. ‘Wat is jouw verhaal? Hier kun je zien wat er allemaal kan, als je ’t aandurft om te luisteren naar wat je van binnen voelt.’ Voor de studenten uit Toulouse leidde die tocht naar de oude Sluisfabriek, die als ‘broedplaats’ voor makers een uitstekende entourage is voor zo’n voorstelling van jonge studenten die hard werken om hun droom na te jagen.

Vrijdag spelen de studenten Bislacco nog in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.