Firda-studenten bezorgen politici knappe entree bij Prinsjesdag

Het was hectisch. Probeer maar eens een politicus op te maken of te knippen, terwijl om je heen grote camera’s draaien en journalisten vragen wat je hier nou van vindt. Maar leuk was het wel, zeggen Dewi Janssen Andeweg en Syta Westra. De Firda-studenten konden onder meer BBB-leider Caroline van der Plas en Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van onderwijs, dinsdag een knappe entree bezorgen bij Prinsjesdag.

Syta Westra en minister Robbert Dijkgraaf

In de aanloop naar de Troonrede krijgt een select groepje mbo’ers dat goed heeft gepresteerd in de wedstrijden van Skills Heroes de eervolle taak om politici te knippen en op te maken, voordat zij naar de Koninklijke Schouwburg vertrekken. Syta en Dewi gingen er met plezier voor naar Den Haag. Het is een mooi avontuur, immers, en een goede manier om het mbo even goed in het zonnetje te zetten.

Dewi kreeg onder meer Caroline van der Plas en Pia de Jong, echtgenote van Dijkgraaf, in haar stoel voor de visagie. Dat was best een klusje, zegt de allround schoonheidsspecialiste. ‘Maar het is natuurlijk een harstikke leuke ervaring.’ En in de wedstrijden van Skills Heroes, waarin zij eindigde op een zesde plek in de finale, leer je best om te gaan met wat druk en hectiek.

Syta, als Nederlands kampioen net terug van Euroskills in Polen, mocht de donkere krullen van CDA-Kamerlid Anne Kuik verfraaien met een paars hoedje en de coupe van minister Dijkgraaf bijpunten. Hoe is dat nou? ‘Ach, iedereen heeft haar’, reageerde Syta op de vraag van de kalende NOS-verslaggever Joris van Poppel. Ze hebben er achteraf nog even om gelachen. Syta: ‘Maar leuker nog zijn de verhalen van wie er in je stoel zit.’ 
En Dijkgraaf? Hij was voor de camera weer lovend over het geleverde werk én het mbo. ‘Ik vind het een groot voorrecht om ook minister van het mbo te mogen zijn.’