Jij, ik en wij zijn rijk

Wij dromen allemaal stiekem van rijkdom, of het nu gaat om een miljoen op de bank, een groot huis of een glanzende auto voor de deur. Maar wat betekent rijk zijn écht? Is het puur materiële welvaart, of gaat het dieper, richting kennis, duurzaamheid en het bouwen van iets groots zoals een kathedraal? Tijdens de Week van de Economie in Drachten namen ongeveer 40 deelnemers, waaronder studenten, ondernemers, docenten, en politici zoals Sipke Hoekstra, deel aan intrigerende vraagstukken. Het evenement werd geïnitieerd door innovatiebegeleiders Klaas van der Meulen en Louise Schaafsma van het projectbureau Economie en Horeca, Menno Wierdsma, practor Duurzaam Denken en Doen, en Jacqueline Hofstede, oprichter en directeur van Yonova.

Duurzaam

Synergie: van Drachten tot Oeganda

Het bouwen van een kathedraal, een kunst die door de tijd heen is geperfectioneerd, is een symbool van kennis, ervaring en grondwerk. Denk aan de indrukwekkende Sagrada Familia in Barcelona, de majestueuze Notre-Dame in Parijs of zelfs het bescheiden C-gebouw in Drachten. Met deze gedachte opende vestigingsdirecteur, Dick ter Wee, de bijeenkomst. Hier legde hij de focus op het delen van kennis, inspireren en het smeden van synergie tussen overheid, onderwijs en ondernemerschap.

Jos van der Veldt, wiens levensmotto "Ik wilde nooit rijk worden" luidt, bracht een verhaal van onverwachte wendingen. Na een carrière als fysiotherapeut en directeur van Adremo, begaf hij zich op het pad van ontwikkelingswerk in Oeganda. Bij terugkeer in Nederland stond Jos voor de uitdaging van een woningcrisis. Samen met zijn vrouw financierden ze sociaal woningbouwprojecten, waarbij ze niet alleen initiatief toonden maar ook lokale gemeenschappen betrokken bij de financiering. Ondanks talloze obstakels bleven ze vastberaden, gericht op sociale impact boven financiële winst. Jos benadrukte dat ware rijkdom niet enkel draait om materiële welvaart, maar om het positieve verschil dat je kunt maken in het leven van anderen.

In dit streven naar een waardevoller bestaan vindt ook studente marketing communicatie specialist, Fredou Nieuwenhuis, haar plek. Naast haar studie, Marketing Communicatie Specialist, is ze werkzaam bij Elzinga & van der Krieke. Een veelzijdig kunststoffenbedrijf waar ze haar passie voor duurzaamheid in kan uiten. Of het nu gaat om het restylen van meubels of het ontwikkelen van gerecyclede infuuszakken voor ziekenhuizen, Fredou belichaamt de inzet van haar generatie voor een duurzame wereld. Haar toewijding dient als inspiratie voor hen die geloven in de kracht van doelgerichte, duurzame initiatieven. Zelfs tijdens hun studie.

Waar een tomaat en fabriek samen komen

Net als bij een kathedraal, waar sommige onevenheden niet direct zichtbaar zijn, geldt hetzelfde voor een supermarkt. Te grote bieten, meer benige penen of zwaardere tomaten kom je niet snel tegen. Hierover weten projectleider en coördinator Theo Jansma en Shania Lanen van Fjilld verspillingsmarkt alles te vertellen. Theo deelde: “Na contact met onderwijsinstellingen in Noord-Nederland bleek uit onderzoek dat 10 tot 15% van deze reststromen waardevol was. In samenwerking met Van Hall Larenstein ontwikkelden we ongeveer 35 tot 40 recepten en producten van deze reststromen. Het project richtte zich op het monitoren van het aanbod, valoriseren van producten en dit jaar verkennen we diverse toepassingen. Vanmiddag laten we jullie proeven van onze creaties, waaronder een sapje met Friese aardbei en zelfontwikkelde pastinaak, rode biet en wortelchips, ontwikkeld met studenten van Van Hall Larenstein.”

De overgang van klein naar groot denken is ook kenmerkend voor Trea Westra, die de Sluisfabriek ooit opende met het idee van een plek waar mensen vooral konden creëren. Trea vertelt: “Ik belandde in een oude fabriek in Drachten en dacht aan het creëren van een toekomstige wereld met startups, makers en hergebruik van spullen. Het draait niet om het aanschaffen van nieuwe dingen, maar om het hergebruiken van bestaande. Vertrouwen is volgens mij het allerbelangrijkste; het geeft vrijheid in je hoofd en van daaruit ontstaat verantwoordelijkheidsgevoel. In vier jaar tijd heb ik veel bereikt, en binnenkort krijgen we het nieuwe bestemmingsplan voor ogen.”

Donuts, economie en kathedralen

After midnight, te midden van een donuteconomie en het creëren van een symbolisch steenmannetje, wist maatschappelijk innovator Jacqueline Hofstede een helder beeld te schetsen van waar we staan als mensheid en waarom duurzaamheid en circulariteit van essentieel belang zijn. “Onzekerheid is inherent aan alle generaties, maar laten we ons bewust zijn van onze rol in deze wereld. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik daaraan bijdragen?” zo benadrukte ze. Menno Wierdsma voegde hieraan toe dat het mbo staat voor de kracht van actie en leren tijdens het doen, in plaats van uitgebreide plannen. Het concept van het bouwen van kathedralen, dat teruggaat tot 1882, werd aangehaald als een generatie-overspannend project dat vergelijkbaar is met de huidige langetermijntransitie naar duurzaamheid.

De weg naar het ideaalbeeld zal evolueren met de tijd. En zoals de bouw van kathedralen generaties overspant, zo streven we nu naar een duurzame toekomst die ook toekomstige generaties zal omvatten. Laten we onze onzekerheden omarmen, onze rollen begrijpen en actief bijdragen aan de groei naar een betere wereld. In de kracht van actie, leren en bouwen, ligt de sleutel tot een duurzame en welvarende toekomst.