Keihard werken aan je toekomst in de onderwijsroute

De spanning was te snijden in de onderwijsroute. Je zou maar met behulp van je eigengemaakte PowerPoint, jezelf moeten presenteren aan een groep toehoorders, die nieuwsgierig zijn naar jouw vorderingen in de Nederlandse taal.

Een groep gedreven jong volwassen inburgeraars op weg naar de toekomst

Elf studenten tussen de 18 en 28 jaar stonden vandaag startklaar. Ze hebben de afgelopen 20 weken toegewerkt naar dit moment. Het presenteren van je ontwikkelingen die je individueel en samen hebt doorgemaakt. Hierbij waren docenten, werkcoöperatie begeleiders, klantmanagers van gemeente en taalvrijwilligers bij aanwezig.

De onderwijsroute is voor inburgeraars die na hun 18e verjaardag Nederland binnenkomen. Ze kunnen niet meer deelnemen aan het middelbaar onderwijs. Binnen de onderwijsroute kan het inburgeren sneller. De studenten gaan 1,5 jaar lang de hele week naar school, in plaats van 3 jaar. De studenten krijgen les in Nederlandse taal, Nederlandse cultuur en vaardigheden die helpen bij het ontdekken van het Nederlands onderwijssysteem. Ook krijgen ze lessen Engels, rekenen en digitale vaardigheden. Na de onderwijsroute kunnen studenten starten met een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Onderwijsroute

Voortgang

De studenten werken aan hun portfolio, waarin zij hun vorderingen zichtbaar maken. Het portfolio wordt gebruikt in de voortgangsgesprekken met de klantmanagers van de gemeente en voor de overgang naar het mbo. Dit voortgangsgesprek hadden we nu in een PowerPoint verwerkt met een bijbehorende presentatie en wat een succes!

Op weg naar de toekomst

  • Theo: droomt als vrachtwagenchauffeur van een eigen bedrijf
  • Waris: heeft eenzelfde droom, als elektricien. Hij heeft zich net ingeschreven als zzp-er!
  • Aiysha en Sadia: twee dames kunnen goed luisteren en vinden vaak oplossingen voor problemen, gaan voor een studie social work.
  • Peyvana en Foad: toekomstige kappers met aandacht voor mensen en houden van een gezellig praatje
  • Zakaria en Basit: willen de ICT in. Basit schrijft nog snel het woord 'doorzettingsvermogen' op zijn hand. “Moeilijk woord om te onthouden, maar zo ben ik wel.”
  • Mazen: doet ons versteld staan van zijn geweldige uitspraak en woordenschat. “Het geheim daarvan zit volgens hem in het feit dat hij heel goed Duits spreekt en de talen lijken op elkaar. En als toekomstig makelaar, moet je altijd je woordje klaar hebben."
  • Laith: mag volgens zijn diploma als docent aardrijkskunde werken in Irak en hier de draad moet zien op te pakken
  • Lima: die droomt van het vak verloskunde, maar eerst maar eens start als verpleegkundige.

We kunnen concluderen dat er meer dan genoeg potentieel is. Ambitieuze dromen, ideeën, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen om van de toekomst iets heel moois te maken.