Kennismaken met oesterzwammen bij O3

Oesterzwammen, die liggen niet dagelijks op het bordje van leerlingen van IKC de Kinderkoepel in Leeuwarden. Paddenstoelen? Nou, liever niet. Maar de kennismaking met de oesterzwammen van Fryslân Fungies in de Blokhuispoort smaakte dinsdag best naar meer. Studenten van Firda en NHL Stenden zorgden in samenwerkingsverband O3 voor een avontuurlijke ochtend.

DSCF4896 (2).JPG

Over paddenstoelen valt veel te vertellen. Dat een ‘sombere honingzwam’ door alle vertakkingen als levend organisme veel groter is dan een blauwe vinvis, bijvoorbeeld. En dat één schimmel zo best het formaat kan hebben van 1920 voetbalvelden… Spectaculaire weetjes, maar in groepjes aan de slag in de keuken van Café de Bak was natuurlijk minstens even leuk.

Sebastiaan van Straalen, chef-kok van Proefverlof, zette de kinderen uit groep 8 met plezier aan het werk om zelf met oesterzwammen een lekkere salade én een warm gerecht te maken. Dat betekende dat zij de grote zwammen in stukjes moesten scheuren, andere ingrediënten afwegen en mengen voor onder meer een goed beslag, vervolgens zelf voorzichtig frituren én natuurlijk achteraf ook proeven.

Best lekker

Zo’n gefrituurde oesterzwam is onverwacht lekker, merkten veel leerlingen. En ja, de kroketjes vielen in de pauze bij iedereen wel in de smaak. Maar hoe kom je nou gemakkelijk aan een mooi voorraadje oesterzwammen? Daar kun je zelf voor zorgen met een ‘growkit’, leerden de kinderen.

Fryslân Fungies is gespecialiseerd in het verbouwen van paddenstoelen op koffiedik, dat in grote zakken hangt in vochtige containers. Maar met een plastic bakje met koffiedik, de juiste ‘broed’ en wat geduld kom je thuis ook een heel eind. Als je er geregeld nieuw koffiedik bijgooit, kun je na een paar weken heel wat verse oesterzwammen oogsten.

Zo maakten alle leerlingen een bakje voor thuis, op het aanrecht of waar dan ook. En dat is niet alleen lekker maar ook goed om te werken aan circulariteit en duurzaamheid, vertelde Wander Oele van Fryslân Fungies. ‘Zo wordt afval tot grondstof. Koffiedik gaat anders in de prullenbak.’ En waar je voor een kroketje van rundvlees alleen al 80 liter water nodig hebt, kun je ’t nu houden bij één paddenstoel.

Mooie opdracht voor O3

Nog een voordeel, roept een leerling: ‘Je hoeft er ook geen dieren voor dood te maken!’ Helemaal waar, reageert de oprichter van Fryslân Fungies. Hij is blij met de opzet van de informatieve ochtend, waarvoor hij de opdracht bij O3 had neergelegd.

O3 Leeuwarden - onderdeel van Firda en NHL Stenden – wordt als bedrijf gerund door studenten uit mbo en hbo. Met een aantal projectleiders als coaches bedenken en verzorgen zij projecten en evenementen voor vooral onderwijs, overheid en lokale ondernemers. Hiermee is O3 al achttien jaar een mooi voorbeeld van samen optrekken en ook van elkaar leren in de praktijk. Duurzaamheid is een belangrijk thema. De opdracht van Fryslân Fungies paste dan ook perfect.

Omrop Fryslân maakte een korte reportage voor radio en tv.