Koningin Máxima verkent duurzame ambities VCF en Firda

Friesland heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Een goede plek dus voor koningin Máxima om zich te laten informeren over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Woensdag was zij op werkbezoek bij Vereniging Circulair Friesland (VCF). Hier sprak Máxima onder meer met ons bestuurslid, Carlo Segers, over de rol van modern beroepsonderwijs.

Maxima

Bij Miedema in Leeuwarden, dat materialen levert voor de bouw, gingen de gesprekken vooral over de ambities die bedrijven, overheden en onderwijs samen hebben vastgelegd in ‘Fryslân Bouwt Circulair 2024-2026’. Hierin gaat het onder meer om hergebruik van bouwmaterialen én biobased materiaal als hennep en lisdodde.

Carlo Segers vertegenwoordigde woensdag het mbo, hbo en wo aan de ‘tafel’ die ging over de rol van het onderwijs. Waar het kan, werken de scholen immers nauw samen. Heleentje Swart van SPARK the Movement vertelde hier hoe studenten elkaar kunnen inspireren in allerlei projecten, zeker als je die ervaring kunt bundelen in een speciale website met mooie verhalen.

Impact op de wereld om je heen

Het was een prima gesprek, aldus Segers. ‘We hebben onder meer gesproken over de zoektocht hoe we duurzaamheid in ons onderwijs voor allerlei beroepsgroepen een logische plek geven.’ Circulariteit in de bouw, dat ligt voor de hand. Maar het moet én kan ook in een opleiding als Fashion Design, met aandacht voor hergebruik als tegenhanger voor ‘fast fashion’, en waar dan ook. ‘Het draait steeds om bewustwording van je impact op de wereld om je heen.’

Dat vraagt om een voortdurende zoektocht. ‘Je bent in het onderwijs steeds aan het innoveren, om studenten voor te bereiden op hun werk van nu én de toekomst. In een wereld die zo snel verandert, kun je duurzaamheid niet vastleggen in een curriculum waamee je een aantal jaren voort kunt.’ Dat kwam uitgebreid aan de orde in de tien minuten die de koningin per tafel had.

Ook andere werkpakketten uit Fryslân Bouwt Circulair werden bij Miedema besproken. Van een systematische route naar meer duurzaamheid tot de rol van woningcorporaties en gemeenten, het zit allemaal verweven in de gezamenlijke aanpak binnen Vereniging Circulair Friesland (VCF). Máxima begon haar werkbezoek op Ecopark De Wierde van Omrin en bezocht ook het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics in Heerenveen.