Studenten grijpen met Fresh Active net naast Enterprijs

Hun pitch was prima, maar dit keer moesten de Firda-studenten van Fresh Active uit Emmeloord de hoofdprijs laten aan een ander opvallend project. De winst in de finale van Enterprijs, de Friese wedstrijd van startups van studenten, was voor Alice Haywood uit Leeuwarden. Zij werkt aan een app, waarmee mensen met muziek een boodschap kunnen overbrengen aan mensen die door een beperking geen taal kunnen begrijpen.

FCF_5532 (2) (1).JPG

De studente van RUG/Campus Fryslân kwam op het idee voor deze app, toen zij merkte hoe haar zus - beperkt door het zeldzame Kleefsta Syndroom - reageerde op een vast muziekje dat staat voor een boodschap als ‘trek je schoenen aan’ of ‘we gaan tanden poetsen’. Dat werkt ook, nu ze die melodieën in haar app Autimelody heeft gegoten. Maar om dat verder uit te werken en ook anderen hiermee te helpen, kan de studente best wat zakelijke bijstand gebruiken.

Die hulp krijgt Alice Haywood nu van Inqubator Leeuwarden, dat startende ondernemers bijstaat in het uitwerken van hun plannen. Ook kan zij rekenen op een startkapitaal van 5000,- . De publieksprijs in Enterprijs was voor Charlotte Veenis, studente van NHL Stenden, die speciale kleding ontwikkelt voor mensen die snel overprikkeld raken door labels en ook naden in hun kleren. In haar kleding zitten bijvoorbeeld de naden aan de buitenkant.

Fresh Active

De studenten van Firda Emmeloord waren donderdag in Neushoorn Leeuwarden wel helemaal op hun plek tussen de andere finalisten. Na hun pitch over de geurzakjes die zeer effectief de stank weghalen uit sportschoenen en de sporttas, had de jury alle ruimte voor vragen over hun ambities met Fresh Active. Zo kwam geregeld de herkomst van de belangrijkste ingrediënten - zakjes met koolstof van bamboe én geurtabletten uit China - aan de orde. Is dat niet dichterbij te vinden? Dan wordt het product veel te duur, reageerden de studenten.

Wes van den Berg, Christiaan Kuipers en Gertine van Slooten hebben in een enorm tempo ervaring opgedaan in het vertellen van hun verhaal. Na de Firda Ondernemersprijs wonnen zij de landelijke finale van Student Company 2024 en gaan begin juli naar Sicilië voor de Europese finale. De studenten stonden in verschillende kranten en vertelden over hun ambities bij onder meer Omrop Fryslân en Omroep Flevoland.

In deze finale vielen zij niet in de prijzen. Naast de twee winnaars deelden onze studenten het podium met een hbo-student die nieuwe houten handvatten maakt voor luxe barbecues en een hbo’er die een slimme app ontwikkelde voor het versturen van heel eenvoudige facturen.