Team van Firda is Nederlands Kampioen in debatteren

‘De anticonceptiepil moet verkrijgbaar zijn in de supermarkt.’ Eens? Of juist niet? Pas tien minuten voor de finale hoorde het team van Firda vrijdag wat hún standpunt moest zijn in het NK Debatteren voor mbo-studenten. Ze wonnen overtuigend en mogen zich dit jaar Nederlands Kampioen noemen. ‘Een onvergetelijke ervaring’, zegt Cios-student Sem Bonte.

Debat

Vijf studenten van verschillende opleidingen vertegenwoordigden Firda in dit landelijk kampioenschap, waarin het aankomt op scherpe argumenten en spreekvaardigheid. In totaal deden acht teams van zes mbo-scholen uit het hele land mee aan dit jaarlijkse toernooi, dat dit keer plaatsvond bij Curio in Breda.

Gabriëlle Copini, innovator bij het Expertisecentrum Studenten Services bij Firda, kwam er als coach met een divers team. ‘Dat maakte ons heel sterk. Studenten konden snel verschillende ervaringen en invalshoeken naar voren brengen.’ En dat is handig. Want in zo’n toernooi kun je wel vooraf aan de slag met drie stellingen die aan de orde komen, maar je weet niet of je daar in het debat voor of tegen moet zijn.

En je moet vlot reageren op de argumenten van de andere partij, natuurlijk. Maar dat was vooral uitdagend. ‘We hadden waardige concurrentie’, zegt Nikki Ruardij-Böhmer, vierdejaars verpleegkunde. Maar daar werd het team alleen maar scherper van. Ook met een improvisatiestelling, waarvoor de studenten slechts twintig minuten tijd hadden voor hun voorbereiding, konden zij prima overweg.

Ervaring voor het leven

Argumenten bedenken, structuur opzetten, stijlfiguren gebruiken en ook een beetje humor inzetten waren vaardigheden waarop zij met coach Gabriëlle Copini en ook in een training van het Nederlands Debat Instituut vooraf stevig hadden geoefend. Die ervaring kunnen zij later goed gebruiken. Zo is debatteren binnen Firda een goede manier om studenten de ruimte te geven zich breed te ontwikkelen, met debatteren als aantrekkelijke combinatie van Nederlands, burgerschap en excellentie.

In twee rondes én de finale wonnen de Firda-studenten overtuigend op presentatie, argumentatie en teamwork. Want ook bij de andere stellingen - ‘De dienstplicht moet weer terug in Nederland’ én ‘Salarissen moeten worden gebaseerd op de vraag van de arbeidsmarkt’ – wisten zij ruim te scoren.

‘We waren erg sterk als team’, zegt Ise Krikke, eerstejaars onderwijsassistent. Daarin hadden Lucy Mohamed, tweedejaars verpleegkunde, en Pien Visser (legal, insurance and HR-services) ook een stevig aandeel. Sem: ‘Hartstikke trots op wat we samen hebben neergezet. Ik zou elke student deze ervaring gunnen.’

Fotograaf: Sabine van Nistelrooij