Veel feiten en meningen van deskundigen in tweede Firda Beraad

Het mobieltje is heel handig om lessen spannender te maken, maar elke ‘ping’ van social media leidt enorm af. Met AI kun je als student helemaal op maat leren, maar pas op dat je er niet lui van wordt… Verboden in de klas? Dat zit iedereen in de pauze op z’n telefoon! Wat je ook doet, elke afspraak over mobieltjes op Firda heeft wel wat voor- en nadelen. Met diverse deskundigen namen deelnemers ’t vrijdag allemaal in kaart tijdens de tweede dag van het grote Firda Beraad.

FirdaBeraad_2

Na de introductie van vorige week stond deze dag in het teken van kennis vergaren, om in de vijfde bijeenkomst van het Firda Beraad - halverwege april - te komen tot een goed advies over het gebruik van mobieltjes op Firda. Met deze aanbeveling wil het College van Bestuur helder beleid maken. Bovendien is dit beraad een prima manier om studenten en medewerkers écht een stem te geven in zo’n proces van besluitvorming.

In balans

Als je dan zo’n dag hard werkt om feiten en meningen te verzamelen, zie je dat zo’n vraag vele kanten heeft. Zo vertelde Gerlof Draaisma van Verslavingszorg Noord-Nederland dat je niet zomaar écht verslaafd bent en dat social media ook zorgen voor sociale contacten, maar dat je erg moet uitkijken voor de algoritmes. ‘Alles is erop gericht je zo lang mogelijk vast te houden’, stelde Draaisma. ‘Daar zit de winst van bedrijven.’ Let op een goede balans…

Dat is niet gemakkelijk, was de boodschap van Sietske van der Bij. Al die leuke dingen die vlot voorbijkomen op jouw social media, zorgen in je hersenen voor dopamine. En als je daarmee stopt, ga je toch dit geluksstofje missen. Dat is een dopamineval. Dan word je onrustig en ga je liefst weer op zoek naar die snelle prikkels. Besef hoe ‘t werkt, waarschuwde de Firda-docente. En neem de tijd om ook eens niks te doen en je te vervelen. Dat geeft rust.

In de communicatie

Dan liefst zoveel mogelijk de telefoon aan de kant? Ook niet nodig, stelde Firda-docente Sietske Visser. Zij is nauw betrokken bij klooster Westerhûs in Nijkleaster. Hier draait veel om stilte, bezinning en verbinding. En bij dat laatste is het mobieltje toch best handig, áls je steeds ook ruimte maakt voor echt gesprek. Tamara Klugkist en Herma Visser vertelden in hun workshop alles over de wijze waarop Firda in de communicatie zelf social media inzet om studenten te binden aan school en hen te laten voelen dat zij hier meer leren dan een vak.

Met AI is het mobieltje goed te gebruiken om bijvoorbeeld een les op te nemen en later in alle rust – misschien zelfs in samenvatting – tot je te nemen, aldus Ronnes Pander. De docent ziet veel voordelen. Maar als student moet je ook niet lui worden: ‘Leer mét AI, niet door AI.’ Ofwel: zorg dat je zélf altijd voldoende kennis in huis hebt.

Privacy

Voor laaggeletterde mensen is het mobieltje én kennis van hoe ’t werkt zelfs onmisbaar, stelde student Jeen Hofstra. Hierin kan hij een tekst inspreken om ‘m foutloos uitgeschreven te krijgen. Als je laaggeletterd bent, heb je sowieso veel moeite met wat allemaal digitaal moet, van een concertkaartje bestellen tot uitzoeken hoe de bussen rijden. Dat vraagt om oefenen, mét het mobieltje. ‘En onderschat het niet: in Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd.’

Let dan altijd wel op je privacy, waarschuwde Sanne de Ruiter van Brainstud. Wie mag wat van je weten? Wat wil je delen? Op internet ben je goed te volgen. Phil Brouwer en Trineke Elzinga

van de landmacht gingen hierin nog een stap verder. Op social media kijkt iedereen mee. Dat maakt kwetsbaar. Brouwer: ‘En wat is dan de meerwaarde?’ Voor een groepje leerlingen uit het voortgezet onderwijs was dat geen relevante vraag. ‘Ze zijn er gewoon…’ En zeker, voor de lessen is het goed als het mobieltje ver weg is. Maar soms duurt het wachten op de pauze dan wel erg lang.

FirdaBeraad_2_2