Waarom maken ze snoepjes dan zo lekker?

Is snoep gezond? Alle kinderen in groep 3/4 van OBS Sevenaer in Nieuwehorne steken hun duimpje naar beneden. Simpel, toch? Maar fruit? Zeker, dat is goed voor je. 'Maar er zit ook zuur in dat je tanden aantast.' Daarom is het goed, waarschuwt Firda-studente Buraq Aljashami, om na het eten altijd wat water te drinken en natuurlijk twee keer per dag je tanden te poetsen. Anders krijg je gaatjes.

Tandepoetsweek

Buraq en haar klasgenoot Sylke de Vrij stonden dinsdag voor de klas om leerlingen te vertellen hoe zij hun gebit goed kunnen onderhouden. Een leuke klus in zo'n klas vol kinderen die graag allemaal hun 'wiebeltanden' en 'grote-mensentanden' laten zien. De aanstaande tandartsassistenten doen het met plezier. Ze hebben net al zo'n rondje gedaan bij groep 8 én de kleintjes op de Wijbrandischool in Oudehorne. 

Overal zien Buraq en Sylke enthousiast opgestoken vingers. Zo trekken tweede- en derdejaars studenten van de opleiding tandartsassistent in Leeuwarden deze week langs ongeveer 1000 leerlingen op 27 basisscholen in de tiende editie van de Friese Tandenpoetsweek. Hierin zetten Firda en GGD Fryslân zich samen in voor een goede mondgezondheid.

'Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de 8-12-jarigen in Fryslân al eens een gaatje heeft gehad', vertelt Esther de Vries van GGD Fryslân. 'Het is daarom belangrijk om op de basisschool al aandacht te besteden aan goed tandenpoetsen, gezonde eet- en drinkgewoonten en natuurlijk regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist te gaan.'

Voor Sylke en Buraq is deze week een mooie kans om ervaring op te doen in presenteren en hun kennis te delen. Praktijk is immers belangrijk in hun opleiding bij Firda. Hoe poets je goed je tanden? Eerst binnen, dan buiten en vervolgens bovenop is een goede routine. Sylke zegt: 'Dan vergeet je niets.' Toch een snoepje? Buraq zegt: 'Helemaal niet erg, als je er niet een half uur over doet.' Maar op de lastigste vraag hebben de studenten geen antwoord: ‘Waarom maken ze snoepjes dan zo lekker?’

Buraq Aljashami & Sylke de Vrij

In de media

Lees ook het verslag van de Heerenveense Courant