Warm weerzien Sylvana IJsselmuiden met docent acteursopleiding

Al snel was het weer ‘Syl’ en ‘Suus’, als vanouds. Voor opnames van tv-programma ‘Who’s that girl’ troffen Sylvana IJsselmuiden en docent Susanne Zuurbier elkaar in de garage, waar Sylvana ruim tien jaar geleden onbevangen rondstapte als student in de acteursopleiding van - toen nog - D’Drive. Het voelde meteen weer vertrouwd. Op 11 april is het resultaat te zien op tv.

Mooiste meisje

In de garage waar nu heftrucks in allerlei soorten en maten staan voor de verhuur, zijn hier en daar nog sporen te vinden van de sfeer die ooit in dit bedrijfspand heerste als broeinest van studenten in allerlei creatieve opleidingen. Muzikanten, dansers, acteurs, filmers, podiumtechneuten – van alles liep er rond. Een eigen wereldje en een prachtige tijd, daar zijn Sylvana en Susanne het volkomen over eens.

Sylvana is nu succesvol als presentatrice en scoort in mannenbladen heel goed in lijstjes van mooiste vrouwen van Nederland. In Leeuwarden lag de basis, zegt ze. Zo was Susanne best streng. ‘Dat was toen niet altijd leuk, maar ik leerde er wel heel veel van. Je moet kunnen omgaan met feedback, als je de wijde wereld ingaat. En de kant van de media is best een harde wereld. Daarmee omgaan, dat heb ik van jou geleerd. Maar je bent ook lief, merkte ik. Je hebt heel veel over voor je studenten.’

Op haar beurt had Susanne eveneens complimenten voor Sylvana, . ‘In wat ik van jou nu zie, is dat je heel erg jezelf bent gebleven. Keihard werken en alles serieus nemen, dat past bij jou. En bij dat alles ben je heel begaan met mensen, dus in presenteren kom je helemaal tot je recht.’

Veel geleerd

Als volleerde acteurs, want dat zijn ze toch allebei, bleven zij voor de camera’s in de bedrijfsruimte bij Hemmen Heftrucks volkomen op hun gemak. Maar een afspraak voor een kop koffie in de stad was ook snel gemaakt. Om in alle rust bij te praten over hoe het Susanne - nu studieloopbaanbegeleider bij Fashion Design van Firda – verder verging en over de loopbaan van Sylvana, die na wat eerste ervaringen met acteren als vanzelf rolde in het presenteren.

De zelfkennis die Sylvana opdeed in haar opleiding, hielp daar zeker bij. ‘Ik heb in die tijd vooral veel over mezelf geleerd.’ Het waren een groot avontuur voor een piepjong meisje, dat na drie jaar havo overstapte naar het mbo. Daarna kwam het aan op talent en vooral ook hard werken, zegt Susanne. En op ondernemen, zoals Sylvana nu doet. ‘Jij hebt een eigen merk van jezelf gemaakt. Dat is knap. Ik ben trots op je.’ Die woorden zijn een uitnodiging voor een volgende omhelzing. Het was een warm weerzien.