Zorgspel en ‘seniorenkamer’ vol techniek in Firda Emmeloord

Een gezellige robotkat die bij iedere aanraking harder gaat spinnen en een ‘one touch radio’, afgestemd op de juiste zender, maar ook een dispenser waar automatisch het juiste medicijn uitrolt… In het lokaal dat in Firda Emmeloord is omgebouwd tot hightech ‘seniorenwoning’, zit veel techniek die ouderen langer thuis kan laten wonen. Bij de opening presenteerden studenten donderdag meteen een spel, dat informeert over wat techniek kan betekenen in de zorg.

De zorgstraat

Nieuwsgierig stapte ‘mevrouw De Vries’ achter haar rollator het lokaal in om kennis te maken met wat er allemaal te vinden is. En zeker, zij was meteen enthousiast over de deurbel die ook een lichtsignaal geeft, de eenvoudige radio, de leuke kat, de slimme bloeddrukmeter en ook de stofzuiger, die genoeg heeft aan één druk op de knop op zelf aan de slag te gaan. En er komt nog veel meer, wist docent Dieta Werkman die met plezier de rol speelde van ‘mevrouw De Vries’.

Gordijnen die automatisch open en dicht gaan, een fles die bijhoudt hoeveel iemand drinkt en digitaal is gelinkt aan het zorgdossier en een toilet dat registreert wat eruit gaat… Op het gebied van domotica is heel veel mogelijk, aldus Marco Snoek. Als docent mechatronica is hij nauw betrokken bij dit project, waarin studenten en professionals maar straks ook ouderen kunnen zien hoe zorg slim is in te richten om ouderen langer thuis te laten wonen. Snoek: ‘Dit is versie 1.0 en we gaan dit steeds uitbreiden.’

De Zorgstraat

Hoe brengen we al die kennis soepel over aan ouderen, studenten en professionals in de zorg? Met die opdracht gingen studenten van diverse opleidingen aan de slag in het keuzedeel, dat is gericht op zorg en technologie. In een project van tien weken sloegen zij met begeleiding van Visuele Vertalers aan het experimenteren om te komen tot een spel, waarin veel informatie zit over de technologie in onder meer die ‘seniorenkamer’.

Het proces startte met het spelen van het aloude ganzenbord, om inspiratie op te doen en te voelen wat dáár nou leuk aan is. De truc zat vervolgens in vertalen naar een eigen variant en verbeteren, om uit te komen bij een bordspel waarin je door de inzet van de juiste middelen steeds patiënten vrij kunt spelen en hiermee punten kunt verzamelen. In een oplage van vijftig stuks was ‘De Zorgstraat, een kwestie van (z)weten’ ook echt gemaakt.

Na een voorzichtige start ging iedereen in het keuzedeel enthousiast aan de slag met deze klus, vertelde Gerben Jelle Kazemier van de Visuele Vertalers. Wat ook goed werkte, was dat studenten uit allerlei opleidingen kwamen. Uit de zorg, maar ook uit de techniek en it. ‘Dit was leerzaam én hartstikke leuk om te doen’, vertelde Daniël Dikken, student softwaredevelopment, terwijl hij studenten en ouderen aan verschillende tafels in Firda Emmeloord met plezier het spel zag spelen.