Volwassenenonderwijs

Bedrijfsschool

Firda heeft binnen het volwassenenonderwijs, in nauwe samenwerking met bedrijven en brancheverenigingen, een aantal Bedrijfsscholen opgericht. Hiermee bevorderen we vernieuwing binnen het onderwijs en het bedrijfsleven. Vakmensen zijn er namelijk nooit genoeg. Binnen de bedrijfsscholen leiden we talenten op tot specialist aan de hand van gespecialiseerde mbo-opleidingen en werk en leer trajecten. 

Wat is een bedrijfsschool? 
De bedrijfsschool neemt het leerbedrijf de praktijkscholing uit handen. De bedrijfsschool is verantwoordelijk voor instructie, begeleiding, examinering en andere verplichtingen met betrekking tot beroepspraktijkvorming van de student/medewerker. Het leerbedrijf heeft hier geen omkijken naar. De medewerker voert de praktijkopdrachten uit in de bedrijfsschool (i.p.v. binnen het leerbedrijf waar hij/zij werkt). Daardoor kan de medewerker bij het leerbedrijf volledig ingezet worden voor werkzaamheden waar het bedrijf behoefte aan heeft.

Gediplomeerd medewerker met werkervaring 
Studenten (nieuwe medewerkers) gaan op basis van een leer-arbeidsovereenkomst aan de slag bij een technisch hooggewaardeerd leerbedrijf uit de regio. Naast de verplichte leerstof is voldoende vrije ruimte voor bedrijfs-/branchespecifieke wensen. Dit resulteert voor het leerbedrijf in een gediplomeerd medewerker die tegelijkertijd bedrijfsspecifieke werkervaring opdoet. 

We kennen twee type bedrijfsscholen:

  1. Collectieve bedrijfsschool 
    In een collectieve bedrijfsschool sluiten meerdere bedrijven aan. De collectieve bedrijfsschool, is voor elk bedrijf interessant, ongeacht de grootte of het aantal op te leiden werknemers. De aangesloten bedrijven leveren de studenten aan. De Bedrijfsschool Metaal en het Innovatiecluster is een goed voorbeeld van een collectieve bedrijfsschool. 
     
  2. Bedrijfsschool op maat 
    In een bedrijfsschool op maat verzorgen we mbo-opleidingen (werken-leren BBL), aangevuld met bedrijfsspecifieke wensen, voor meerdere medewerkers van het leerbedrijf. Zo kan bijvoorbeeld theorie en/of praktijk incompany verzorgd worden (bij het bedrijf) of op een van onze opleidingslocaties. De bedrijfsschool van JC-Electronics is een mooi voorbeeld van een bedrijfsschool op maat. 

Wil je meer weten, of advies krijgen over de mogelijkheden hoe een bedrijfsschool jouw organisatie kan ontzorgen? Onze opleidingsadviseurs komen graag met je in contact.