Het vakgebied Zorg en welzijn heeft veel gezichten. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Je staat in dienst van de mensen die jouw hulp nodig hebben en daar word jij gelukkig van. Het kan zijn dat je werkt in een ziekenhuis en patiënten verzorgt na een operatie. 

Of je werkt in de wijk waar je ouderen ondersteunt bij de activiteiten in hun dagelijkse leven. Je kunt ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen om hun plek in de maatschappij terug te vinden. Liever specialiseren? Leer dan meer over omgaan met dementie of verdiep je in psychogeriatrische zorg.

Een hele andere kant van de zorg is het werk als assistent bij een apotheek, bij een tandarts of bij een huisartsenpraktijk. Je staat niet ‘aan het bed’ maar ook hier draag jij bij aan het welzijn van de mens.  

Werken in de zorg is een uitdagend en dankbaar beroep. Wil jij een waardevolle carrière starten of je in deze richting omscholen? Kijk dan welke opleiding voor jou het ideale startpunt is. 

Roelof Jan student volwassenenonderwijs

Ik werk nu met mijn hart, dat deed ik hiervoor niet.

Roelof Jan Falkena Verzorgende IG
Studierichting Zorg en Welzijn

Certificatencarrousel Z&W

Door middel van het certificatencarrousel kan jij op een flexibele wijze een mbo-certificaat halen binnen Zorg & Welzijn. In een doorloopgroep van maximaal 14 deelnemers kan je kiezen uit maar liefst 8 verschillende MBO-certificaten, waaronder leereenheden en keuzedelen. Het traject biedt jou de vrijheid om op diverse momenten te starten en uit te stromen zodra het traject is afgerond. Bekijk hier welke 8 mbo-certificaten je kan volgen in het carrousel. 

Maatwerk voor organisaties

Heeft jouw organisatie een vraag omtrent een opleiding, cursus of vaardigheid die niet genoemd staat in ons aanbod, dan kunnen wij deze voor je op maat maken en aanbieden. Informeer bij onze opleidingsadviseur. Daarnaast kun je bij ons terecht voor taal- en communicatietrainingen op elk niveau. Denk bijvoorbeeld aan communicatievaardigheden en agressie/weerbaarheid.

Maarten als chauffeur in rolstoelbus

Maar opeens dacht ik: wil ik dit werk nog wel blijven doen?

Maarten Affourtit Begeleider maatschappelijke zorg

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOL (voltijd) mbo

 • Meer theorie op je leslocatie
 • Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
 • In verhouding meer lesdagen
 • BPV in de vorm van stage
 • Soms een stagevergoeding

mbo BBL (werken-leren)

 • Meer uren in de praktijk (BPV)
 • Meestal een dag per week naar school
 • Geen studiefinanciering
 • Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)
 • BBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of BBL-S (stageovereenkomst) mogelijk

mbo Derde Leerweg

 • Afwijkende uren in de BPV en de theorie
 • Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
 • Geen studiefinanciering
 • Een arbeidsovereenkomst en salaris
 • Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
 • Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend 

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Wat is een keuzedeel of leereenheid?

Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

Nieuws

Bekijk al het nieuws
Bekijk al het nieuws