Een mens ontwikkelt zich een leven lang. Dat begint op de kinderopvang en hoeft pas te eindigen aan het einde van je (werkzame) leven. En zelfs daarna kun je je nog ontwikkelen. Zelfontplooiing heet dat. Wil jij aan de basis staan van deze voortdurende ontwikkeling? Volg dan één van de opleidingen of cursussen uit het vakgebied Kinderopvang en Onderwijs en wordt pedagogisch medewerker, onderwijsassistent of instructeur. 

Al op de opvang en op de kleuterschool begint voor iedereen het grote leerproces. Jij helpt hierbij met spelletjes, gesprekken en opdrachten die een pedagogische waarde hebben. Je leert de kleinsten wat delen is en de tieners geef je mee dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzen en daden. Je bent geen docent maar als leerlingen wat extra ondersteuning nodig hebben bij bepaalde vakken kun jij hierin sturen of helpen.

Altijd op één plek blijven of helemaal op je plek zijn?

Marjan voelt zich nu thuis in het onderwijs. "Na de intake dacht ik: Hier moet ik zijn"

Altijd op één plek blijven of helemaal op je plek zijn?

Marjan voelt zich nu thuis in het onderwijs. "Na de intake dacht ik: Hier moet ik zijn"

Lees het hele verhaal

Marjolein student volwassenenonderwijs

Ik ga nu weer met heel veel plezier naar mijn werk!

Marjolein Lautenbag Kinderopvang en Onderwijs
Onderwijs

Aan het werk

Wil je dankbaar werk doen? Ga dan aan de slag als pedagogisch medewerker bij een kinderopvang of kleuterschool. Liever werken met wat oudere kinderen? Dan kun je als instructeur of onderwijsassistent het verschil maken voor legio jongeren die soms net even een zetje in de goede richting nodig hebben.

Flyer 'Kiezen voor de kinderopvang'

Maatwerk voor organisaties

Heeft jouw organisatie een vraag omtrent een opleiding, cursus of vaardigheid die niet genoemd staat in ons aanbod, dan kunnen wij deze voor je op maat maken en aanbieden. Informeer bij onze opleidingsadviseur. Daarnaast kun je bij ons terecht voor taal- en communicatietrainingen op elk niveau. Denk bijvoorbeeld aan communicatievaardigheden en agressie/weerbaarheid. 

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOL (voltijd) mbo

 • Meer theorie op je leslocatie
 • Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
 • In verhouding meer lesdagen
 • BPV in de vorm van stage
 • Soms een stagevergoeding

mbo BBL (werken-leren)

 • Meer uren in de praktijk (BPV)
 • Meestal een dag per week naar school
 • Geen studiefinanciering
 • Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)
 • BBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of BBL-S (stageovereenkomst) mogelijk

mbo Derde Leerweg

 • Afwijkende uren in de BPV en de theorie
 • Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
 • Geen studiefinanciering
 • Een arbeidsovereenkomst en salaris
 • Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
 • Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend 

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Wat is een keuzedeel of leereenheid?

Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

Nieuws

Bekijk al het nieuws
Bekijk al het nieuws