Ontdek de wereld van Economie en Ondernemen bij Firda. Ben je geïnteresseerd in de dynamische wereld van sales, marketing en ondernemerschap? Dan zijn onze opleidingen binnen dit vakgebied perfect voor jou. Of je nu aan het begin van je carrière staat of je bestaande vaardigheden wilt versterken, wij bieden een breed scala aan opleidingen om jouw professionele groei te stimuleren.

Als commercieel medewerker leer je de fijne kneepjes van het vak. Je gaat klantgericht te werk en je benut commerciële kansen. Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van sales, marketing en klantenservice, waardoor je in staat bent om succesvolle relaties op te bouwen en producten of diensten effectief te verkopen. 

Wil je uitgroeien tot een professionele accountmanager? Onze opleiding biedt jou de mogelijkheid om strategische partnerships aan te gaan met klanten en hen te adviseren over de beste oplossingen voor hun behoeften. Je leert effectieve verkoopstrategieën te ontwikkelen, onderhandelingen te voeren en langdurige klantrelaties op te bouwen. 

Zit verkopen in jouw bloed? Dan leer je tijdens onze opleidingen in ondernemerschap en verkoop de nodige kennis en vaardigheden om succesvol te zijn in de detailhandel of in een commerciële omgeving. Je leert klanten te adviseren, productpresentaties te geven en verkoopdoelen te behalen. 

E&O

Aan het werk

In bijna alle bedrijven worden producten of diensten verkocht. Dat betekent dat je in dit vakgebied in uiteenlopende branches kunt werken. Van de bouw tot aan een scholengemeenschap en van de supermarkt tot aan een machinefabriek. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als verkoper, commercieel medewerker of accountmanager. 

Maatwerk voor organisaties

Heeft jouw organisatie een vraag omtrent een opleiding, cursus of vaardigheid die niet genoemd staat in ons aanbod, dan kunnen wij deze voor je op maat maken en aanbieden. Informeer bij onze opleidingsadviseur. Daarnaast kun je bij ons terecht voor taal- en communicatietrainingen op elk niveau. Denk bijvoorbeeld aan communicatievaardigheden en agressie/weerbaarheid. 

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOL (voltijd) mbo

 • Meer theorie op je leslocatie
 • Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
 • In verhouding meer lesdagen
 • BPV in de vorm van stage
 • Soms een stagevergoeding

mbo BBL (werken-leren)

 • Meer uren in de praktijk (BPV)
 • Meestal een dag per week naar school
 • Geen studiefinanciering
 • Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)
 • BBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of BBL-S (stageovereenkomst) mogelijk

mbo Derde Leerweg

 • Afwijkende uren in de BPV en de theorie
 • Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
 • Geen studiefinanciering
 • Een arbeidsovereenkomst en salaris
 • Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
 • Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend 

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Wat is een keuzedeel of leereenheid?

Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

Nieuws

Bekijk al het nieuws
Bekijk al het nieuws