Werk je bij Defensie? Dan zijn er veel mogelijkheden voor omscholing of bijscholing bij Firda. Je kunt je specialiseren binnen je huidige functie om een hogere rang te krijgen. Of je laat je omscholen naar een andere richting binnen of buiten Defensie. Firda heeft bijvoorbeeld opleidingen in de beveiligingsbranche, de techniekbranche, de IT-branche, maar je kunt ook denken aan de richting Zorg en Welzijn.

Wij verzorgen deze opleidingen in nauwe samenwerking met Defensie. We doen dit op diverse mbo-opleidingen in Ermelo, Stroe, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Lelystad, Sneek en Urk. De opleidingen starten op meerdere momenten in het jaar en je kunt ze volgen naast je werk bij Defensie.

Soms kun je op basis van je vooropleiding of werkervaring de opleiding versneld doorlopen en als je op oefening gaat, dan pauzeren we je opleiding. Zo houden wij het flexibel, studeer je in je eigen tempo, maar kun je wel altijd rekenen op goede begeleiding. 

  • Jouw eerste stap

    Interesse in een opleiding? Neem dan contact op met je loopbaanbegeleider of personeelsfunctionaris binnen Defensie. Wil je meer weten over de opleiding zelf? Bekijk ons aanbod voor defensiemedewerkers of neem contact op met Firda voor Volwassenen via 058-2339966 of defensie@firda.nl.

  • Aanmelden

    Weet je welke opleiding bij jou past? Meld je aan voor een intakegesprek. Samen bekijken we of de gewenste opleiding een goede keuze is voor jouw situatie. Na financiële toestemming van Defensie, start je met je opleiding.

Ervaringsverhaal Defensie

Ik ben mijn rugzak aan het vullen met ervaring en kennis om mezelf onmisbaar te maken bij Defensie. Dankzij de flexibele opzet is de opleiding prima te combineren met mijn werk bij Defensie.

Vito Peters Defensiemedewerker
Defensie

Jouw voordelen

  • op meerdere momenten starten
  • versnellen op basis van vooropleiding of werkervaring
  • bij uitzending je studie tijdelijk onderbreken
  • zelf je lesweken inplannen
  • goede begeleiding
  • les op de kazerne of op een centrale locatie
  • een mbo-diploma

Flexibel studeren

Je kunt flexibel studeren, naast je baan bij Defensie. Denk aan eigen tempo, versnellen, onderbreken.

Je kunt de opleiding vaak versneld doorlopen dankzij je vooropleiding en werkervaring. Je kiest binnen de gestelde studieduur zelf je tempo. Waar mogelijk is in de lesstof rekening gehouden met vrijstellingen op grond van de Algemene Militaire Opleiding (AMO). Mocht je op oefening gaan, dan vraag je een time-out aan. Na de oefening ga je verder met de opleiding.

Veel gestelde vragen

Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken (studieonderbreking)?

Tijdelijke studieonderbreking
Bij Firda voor Volwassenen heb je de gelegenheid, om in bijzondere situaties, je studietijd te onderbreken. Bij een tijdelijke studieonderbreking, van maximaal 12 maanden, garandeert Firda voor Volwassenen dat je behaalde resultaten geldig blijven en je je studie kan hervatten vanaf het punt waarop de studieonderbreking in ging*. Het betekent niet dat je in aanmerking komt voor restitutie of opschorting van opleidingskosten.

Als je studieonderbreking aanvraagt als gevolg van bijzondere omstandigheden (bv. zwangerschap, psychische problemen, uitzending of interne opleiding van defensiemedewerkers), betaal je wel de volledige scholingskosten en eventueel bijkomende kosten van het lopende studiejaar.

*Dit is alleen van toepassing als het scholingsprogramma niet structureel gewijzigd is. Het ministerie van OC&W kan de kwalificatiestructuur wijzigen waardoor het nieuwe programma onvoldoende aansluit op jouw reeds gevolgde programma. In dat geval kan Firda voor Volwassenen niet garanderen dat jouw behaalde resultaten van de opleiding geldig blijven.

Aanvraag tijdelijke studieonderbreking
Je kan een tijdelijke studieonderbreking aanvragen bij je studieloopbaanbegeleider. Na het invullen wordt het aanvraagformulier doorgestuurd naar Firda voor Volwassenen. We stellen, indien van toepassing, je werkgever op de hoogte van de aanvraag.

Financiële gevolgen tijdelijke studieonderbreking

  1. Je gaat na de tijdelijke studieonderbreking verder met de opleiding en je kan de opleiding alsnog binnen de oorspronkelijke studieduur afmaken. Dan ontvang je geen offerte/factuur voor aanvullende kosten
  2. Je gaat na de tijdelijke studieonderbreking binnen de oorspronkelijke studieduur verder met de opleiding. Maar het lukt je niet om de opleiding binnen de oorspronkelijke studieduur af te maken. Dan ontvang je rond 2 maanden voor het einde van de looptijd van je oorspronkelijke offerte een nieuwe offerte/factuur. Hierin staan de kosten vermeld voor de extra scholingsperiode die nodig is om alsnog je diploma te behalen (verleningskosten) De verlening heeft een minimale duur van een half jaar, korter is niet mogelijk.
  3. Je gaat na de tijdelijke studieonderbreking verder met je opleiding, maar de scholingsperiode uit de oorspronkelijke offerte is afgelopen. Je ontvangt voordat je de opleiding hervat een nieuwe offerte/factuur. Hierin staan de kosten vermeld voor de extra scholingsperiode die nodig is om alsnog je diploma te behalen (verleningskosten). Je kan de opleiding hervatten als de offerte ondertekend is en de factuur met de verleningskosten is voldaan.

Vergoedt je werkgever (deels) bij aanvang of achteraf de opleidingskosten? Dan adviseren we je om tijdig je werkgever of loopbaanbegeleider te vragen naar de mogelijke vergoeding van deze kosten.

Medewerkers Ministerie van Defensie
Wordt je uitgezonden of ga je een interne opleiding volgen? Dan krijg je bericht dat je te maken krijgt met extra opleidingskosten. Maak tijdig een afspraak met je werkgever over de betaling van de verleningskosten. Voor extra informatie kan je terecht bij je loopbaanbegeleider.

Welke lesmomenten hebben de Defensie-opleidingen?

Het lesmoment is van maandag tot en met vrijdag, dit is verspreid over het aantal jaar van de opleiding. Dus bijvoorbeeld week 1, week 7, week 13 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur naar de Kazerne Stroe-Garderen voor lessen.

Van tevoren krijg je een vast jaarrooster waarin is vastgesteld wanneer de lesweken zijn. Vaak worden modules meerdere keren per jaar aangeboden, waardoor je een lesweek kan missen, bijvoorbeeld als je op uitzending of oefening bent. 

Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOL (voltijd) mbo

  • Meer theorie op je leslocatie
  • Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
  • In verhouding meer lesdagen
  • BPV in de vorm van stage
  • Soms een stagevergoeding

mbo BBL (werken-leren)

  • Meer uren in de praktijk (BPV)
  • Meestal een dag per week naar school
  • Geen studiefinanciering
  • Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)
  • BBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of BBL-S (stageovereenkomst) mogelijk

mbo Derde Leerweg

  • Afwijkende uren in de BPV en de theorie
  • Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
  • Geen studiefinanciering
  • Een arbeidsovereenkomst en salaris
  • Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
  • Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend 

Nieuws

Bekijk al het nieuws
Bekijk al het nieuws