Volwassenenonderwijs

Mbo-certificaten

Mbo-certificaten versterken kansen op de arbeidsmarkt

Versterk je kansen op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat

Het mbo biedt je volop mogelijkheden voor een leven lang ontwikkelen. Zo kun je als werkende of werkzoekende met een mbo-certificaat je positie op de arbeidsmarkt versterken. Je volgt daarvoor een deel van een mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt. Je wordt beloond met een wettelijk erkend mbo-certificaat, dat bovendien een basis geeft om verder door te leren. Want leren stopt niet na het behalen van een diploma. 
 

Er zijn twee soorten mbo-certificaten:

1. mbo-certificaat voor een keuzedeel
2. mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid)

  • Mbo-certificaat voor een keuzedeel

    Werkenden en werkzoekenden kunnen een arbeidsmarktrelevant keuzedeel volgen. Dit zijn kleine onderdelen, waarmee antwoord wordt gegeven op een scholingsvraag in een regio of sector. Medewerkers kunnen daarmee hun kennis verbreden of verdiepen. Aan steeds meer keuzedelen verbindt de minister van OCW een mbo-certificaat. Ook dit resultaat wordt opgenomen in het diplomaregister van DUO. Het is mooie aanvulling op je kennis.

  • Mbo-certificaat Leereenheid - voor een beroepsgericht deel van de kwalificatie

    Het gaat hierbij om een beroepsgericht deel dat verbonden is aan de mbo-opleiding. Deelnemers volgen maximaal een jaar lang een leertraject van een of meer beroepsgerichte onderdelen van een opleiding op niveau 2, 3 of 4. De toelatingseisen zijn dezelfde als bij de betreffende mbo-opleiding en je sluit het leertraject af met een examen. Wanneer je dit programma goed afrondt, krijg je een mbo-certificaat. Ook wordt het resultaat opgenomen in het diplomaregister. Het mbo-certificaat heeft dus (net als een mbo-diploma) een landelijke erkenning. Daarmee kun je vrijstelling aanvragen voor dat deel van de mbo-opleiding wanneer je besluit alsnog de hele opleiding te gaan doen. Deze leertrajecten zijn vooral bedoeld voor nieuwe instroom (bijvoorbeeld als traject voor extra handen in de zorg) en als aanvulling op je bestaande diploma.

Meer weten?

Heb je een vraag over mbo-certificaten, of wil je iets anders weten over scholingstrajecten voor volwassenen en bedrijven? Neem dan tijdens kantooruren contact op met:   
 

Firda voor Volwassenen  
Telefoon: 058 - 233 99 66   
E-mail: volwassenen@firda.nl 

Bezoekadres: Anne Wadmanwei 6, 8914 BD Leeuwarden     
Postadres: Postbus 136, 8900 AC Leeuwarden  

Als organisatie kun je met je scholingsvraagstuk ook terecht bij onze opleidingsadviseurs, zij helpen je graag verder.

Stel je vraag 
Adviesgesprek aanvragen