Zijinstromers als redding van de zorg? Opleiding in Drachten krijgt steeds meer nieuwe studenten

Het aantal studenten verpleegkunde bij mbo-school Firda is de afgelopen jaren met honderden teruggelopen. Maar er is ook goed nieuws: met de zijinstromers gaat het juist wel goed.

Zijinstromer aan het werk in de zorg

De opleiding in Drachten is gevestigd in ziekenhuis Nij Smellinghe en is voor mensen die eerst ander werk deden of zich verder willen specialiseren. Tientallen nieuwe studenten hebben zich hier de afgelopen tijd voor aangemeld. Op de foto staat Roelof Oosterloo (links) uit Drachten. Hij werkte 30 jaar als woningstoffeerder en is nu begonnen aan de opleiding om verzorgende IG te worden.

Sinds 2022 kunnen studenten terecht in het ziekenhuis. Het is de eerste mbo-opleiding voor volwassenen binnen de muren van een zorginstelling. "Er is een grote meerwaarde om hier intern te zitten in Nij Smellinghe", zegt teamleider Reinout de Vries van Firda. "Dat inspireert. Studenten zitten tussen het zorgpersoneel in. Er ontstaan gesprekken en mensen worden op ideeën gebracht."

Firda heeft meerdere locaties in Friesland en Flevoland waar voor volwassenen mbo-opleidingen binnen Zorg en Welzijn worden aangeboden. 

Het hele artikel kun je hier lezen