Volwassenenonderwijs

Onzeker over je kunnen of zelfverzekerd met een diploma?

Grietje volgt naast haar fulltime baan de studie Legal, Insurance en HR Services specialist. ”Vroeger was ik een luie leerling maar nu ben ik super gemotiveerd” 

“Het behalen van een diploma dóét iets met je”

“Ik had altijd interesse in rechtspraak, hele avonden kon ik rechtbankverslagen lezen. De studie die ik nu doe, sluit dus niet alleen heel goed aan bij mijn werk, maar ook bij mijn eigen interesse. Vroeger was ik een luie leerling maar nu ben ik super gemotiveerd om dat mbo 4-diploma te halen.” 

Enthousiast

Een kans uit duizenden, noemt Grietje Berends (37) het aanbod van haar werkgever. Samen met twintig collega’s is ze begonnen aan de studie Juridisch specialist (Legal, Insurance & HR Services specialist). In twee jaar tijd behaalt ze zo haar mbo 4-diploma. “Mijn teamleidster benoemde deze mogelijkheid en ik was meteen enthousiast.” Grietje werkt nu twee jaar bij een grote financiële organisatie op de afdeling Zakelijke klantenservice. Ze beantwoordt vragen van ondernemers over bankzaken en verzekeringen. ‘Superleuk werk’ noemt ze het, met veel afwisseling door verschillende taken.

‘Ik kan het’

“De afgelopen twee jaar heb ik wel mijn verplichte certificaten behaald voor de WFT, de Wet Financieel Toezicht. Verder heb ik alleen mijn vbo-diploma en een diploma verkoopmedewerker niveau 2. Ook vroeger heb ik me altijd bewezen door te werken. Ik was een luie student. Ik had geen zin in die boeken, ik wilde gewoon zo snel mogelijk aan het werk. Maar, hoe zal ik het zeggen, je voelt je mínder als je geen papiertje hebt. En bij sollicitaties heb je een achterstand. Straks heb ik het bewijs in handen: ik kan het.”

Super docenten

De studie wordt gegeven via klassikale online lessen, negen uur per week op dinsdag- en donderdagavond. Inclusief huiswerk is Grietje er zo’n zestien uur per week aan kwijt. Enkel voor de examens moet ze naar Utrecht. “De online lessen zijn heel interessant, en extra leuk omdat we het samen met collega’s uit heel Nederland doen. We hebben nu vijf vakken: Nederlands, Engels, Rekenen, Recht en Praktijkleren. We hebben vrijstelling gekregen voor WFT omdat we die certificaten al hebben behaald. Daardoor kunnen wij deze opleiding in twee jaar doen in plaats van drie jaar. De leukste vakken? Recht en Praktijkleren, absoluut. De docenten zijn super, echt heel fijn! Ze willen alles voor je doen, en ze reageren zelfs in het weekend op vragen. Ik merk: als je er zelf energie in stopt, krijg je dat ook van ze terug.”

Ritme vinden

“Ik ben nu een paar maanden bezig, en ik heb wel mijn ritme even moeten vinden. Ik ben gewoon 36 uur per week blijven werken, de studie komt er bovenop. Dat is best even bikkelen! Ook het combineren van school met werk en privé is wennen. Ik moet nu af en toe ‘nee’ leren zeggen tegen mijn vrienden, dat is oké maar soms wel lastig. Ook voor mijn vriend heeft mijn studie gevolgen, op zondag zit ik nu aan mijn huiswerk in plaats van met hem op de bank. Gelukkig staat hij er helemaal achter. En de volwassenenopleiding duurt voor mij maar twee jaar, dat is te overzien.”

Ouders trots maken

“Het klinkt misschien gek, maar ik wil vooral mijn ouders trots maken als ik straks op dat podium sta. Dat wil ik zó graag, ik word er bijna emotioneel van. Verder heb ik geen concreet plan wat ik straks met deze studie wil gaan doen. Ik wil gewoon dat diploma behalen! Tegen iedereen die twijfelt of hij zal gaan studeren zeg ik: doen! Als je de kans en de mogelijkheid hebt, ga ervoor! Het volgen van een opleiding dóét iets met je.”

Bekijk alle ervaringsverhalen

Grietje

Als je er zelf energie in stopt, krijg je dat ook van de docenten terug.

Grietje Berends
 • Juridisch specialist

  Wil je meer weten over deze opleiding?

  Bekijk de opleiding
 • Opleidingen zakelijke dienstverlening

  Maak kennis met de verschillende vakopleidingen die je klaarstomen voor een baan in de zakelijke dienstverlening.

  Bekijk het aanbod
 • Meer ervaringen van onze studenten

  Onze studenten vertellen wat hun drijfveren zijn om een opleiding of cursus te volgen.

  Lees de verhalen