Wil je leren frezen of wil jij je hier verder in specialiseren? Kies dan één van de cursussen frezen en programmeren. Er zijn acht specialisaties: 

Conventioneel frezen
Leer conventionele (niet-CNC) freesmachines te bedienen en maak onderdelen uit verschillende materialen. Je leert werken volgens een tekening en je weet welke gereedschappen je nodig hebt voor een bepaald project.  

Advanced TNC programmeren
Leer instructies schrijven met behulp van het TNC (Tool and Numerical Control) systeem. Na afloop kun je complexe programma’s schrijven om de machine aan te sturen. Daarnaast kun je de machine zelfstandig bedienen. 

CNC frezen Heidenhain
Leer programma’s schrijven en een CNC-frees bedienen met behulp van de besturings- en meetapparatuur van Heidenhain. Ook verdiep je je in de juiste gereedschapskeuze en ga je aan de gang met simulaties van werkstukken. 

CNC frezen Siemens 828D
Leer zelfstandig een CNC-frees met Siemens 828D besturing in te stellen en te bedienen. Leer alles over de selectie van gereedschap, simulatie van een programma en het controleren van de kwaliteit van je werkstuk.  

CNC programmeren Siemens ShopMill
Leer hoe je CNC-machines kunt programmeren met behulp van de Siemens ShopMill-software. Je gaat bezig met programmacycli, uitruimcycli en het selecteren van gereedschappen.  

Efficiënt gebruik tastsystemen
Leer hoe je het gebruik van tastsystemen kunt optimaliseren op Heidenhain freesmachines. Je leert alles over tastcycli automatische werkstukcontroles. Je gaat aan de slag met installeren, instellen en kalibreren van verschillende tastsystemen. 

Efficiënt TNC programmeren
Leer Heidenhain freesmachines programmeren met behulp van TNC-besturing. Je gaat tijdens de cursus ook in op de verschillende tastsystemen en je gaat werken met de preset-tabel. 

Vijf-assig frezen Heidenhain
Leer meer over Heidenhain vijf-assige bewerkingscentra. Ontdek de voor- en nadelen van drie- en vijf-assige bewegingen en leer de verschillende soorten vijf-assige bewegingen programmeren. 

Modules

Conventioneel frezen

Advanced TNC programmeren

CNC frezen Heidenhain

CNC frezen Siemens 828D

CNC programmeren Siemens Shopmill

Efficiënt gebruik tastsystemen

Efficiënt TNC programmeren

Vijf-assig frezen Heidenhain

Kies uit acht verschillende modules

Deze cursus bestaat uit meerdere modules die je los (of soms gestapeld) kunt volgen. Bij de intro, in het moduleblok en bij onderwerpen vind je per onderdeel een beschrijving. Bij je aanmelding geef je aan welk onderdeel je wilt volgen.

Toelating

Algemeen:

 • minimaal mbo- werk- en denkniveau 2

Voor cursus Efficient gebruik tastsystemen:

 • Ervaring met het bedienen van een Heidenhain TNC-besturing. 

De opleiding start bij voldoende deelname. In overleg kan het traject ook in-company worden uitgevoerd.

Subsidie

Hieronder vind je een overzicht van de subsidiemogelijkheden voor scholing.

Bekijk alle subsidiemogelijkheden voor scholing. 

Groep firda

Firda voor Volwassenen

 • (dichtbij) leren in de praktijk
 • meerdere startmomenten
 • ook in de avonduren naar school
 • versneld je diploma behalen
 • keuze uit groot scholingsaanbod
 • studeren met volwassenen

Module onderwerpen

Per module staan de onderwerpen beschreven:

Met de cursus Conventioneel Frezen leer je conventionele (niet-CNC) freesmachines te bedienen. Je maakt hiermee onderdelen uit verschillende materialen, waaronder metaal, kunststof en hout. Je leert werken volgens een tekening en je weet welke gereedschappen je nodig hebt voor een bepaald project. Is jouw werkstuk klaar? Dan kun je de kwaliteit controleren en meten op maattoleranties.  

Vakken:

 • tekening lezen 
 • passingstelsel 
 • goniometrische verhoudingen 
 • verspaningstechnologie 
 • plaats- en vormtoleranties 
 • meten met schuifmaat 
 • schroefmaat en meetklok 
 • verspaningscondities bepalen 
 • gatbewerken 
 • spannen van gereedschap en werkstuk 
 • werken volgens tekening 
 • meten en controleren op maattoleranties 
 • ruwheidswaarden 
Quote volwassenen

De motivatie van docenten en studie(vak)genoten zorgt voor een goede sfeer.

Student uit het volwassenenonderwijs

Examen en einddocument

Er is geen afsluitend examen.

firda visie

Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bij de opleidingsinformatie lees je op welke locatie(s) je kunt starten.

Aan het werk

Na de cursus kun je werken bij bedrijven die hout, metaal of kunststof verwerken met een (CNC-)frees. Je doet dit vaak in de metaalindustrie, de machinebouw, meubelindustrie of auto-industrie. Mogelijke functies zijn bijvoorbeeld CNC-operator, CNC-programmeur of onderhoudsmonteur. 

 • Hoe maak ik een keuze?

  Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

  Hoe maak ik een keuze?
 • Kansberoep

  Welke volwassenenopleiding biedt jou goede kansen op de arbeidsmarkt?

  Kansberoep

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.