Voor inburgeraars

Wil jij na je inburgering een mbo-opleiding gaan volgen? Met de Onderwijsroute bereid je je daarop voor. Je ontvangt hiervoor geen diploma, maar een startbekwaamheid. Deze heb je nodig om een mbo-2, 3- of 4-opleiding te kunnen volgen. Welk niveau dit wordt, is afhankelijk van je voorbereidingsroute.

Als je de Onderwijsroute volgt, ga je anderhalf jaar lang dagelijks naar school. Daarna doe je examen op B1-niveau of hoger in spreken, luisteren, lezen en schrijven en het vak KNM (Kennis van de Nederlandse Maatschappij).

Elke tien weken kijken we samen naar je behaalde resultaten en delen we deze met de gemeente. Na 30 weken kijken we of je nog steeds op schema bent. Dat houden we bij in je PIP (persoonlijk Plan Inburgering en Participatie). Je krijgt les van NT2-geschoolde docenten, wat betekent dat je de gemaakte uren mee mag nemen als blijkt dat je uiteindelijk toch een andere route gaat volgen.

De Onderwijsroute is een voltijdsstudie gericht op doorleren in het mbo. Je gaat daarom dagelijks naar school. Je kunt ook kiezen voor een traject waarbij je meer leert over werken in Nederland, dat is de B1-route.

    inburgeringscursus

    Startdata

    Emmeloord
    in overleg
    Leeuwarden
    in overleg

    Kosten

    Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.
    Scholingskosten
    Scholingskosten
    op aanvraag (maatwerk)
    Prijs
    Op basis van offerte
    BTW
    vrijgesteld

    Na je aanmelding, kom je langs voor een intakegesprek. Dit is gratis. We kijken op welk niveau je kunt beginnen. We bespreken jouw opleiding en de kosten. Soms kun je een lening afsluiten bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Meer informatie staat op www.inburgeren.nl. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

    Studielast

    De cursus start in overleg met de docent. Het is ook mogelijk om in andere locaties lessen te volgen. Informeer hiernaar tijdens je intakegesprek.

    Toelating

    • Je kunt het Nederlandse alfabet (ABC) lezen.
    • Op basis van PIP (persoonlijk inburgering plan) van je woongemeente. 

    Het traject start bij voldoende deelname.

    Groep firda

    Firda voor inburgeraars

    • (dichtbij) Nederlands leren
    • voorbereiding op je examen
    • les op jouw niveau
    • veel oefenen
    • coaching
    • leren met inburgeraars

    Onderwerpen

    Je leert door middel van oefeningen en praktijkvoorbeelden.

    • Nederlandse taal van A0-niveau tot B1-niveau (spreken, luisteren, lezen en schrijven)
    • Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
    • rekenen
    • werknemersvaardigheden
    • studievaardigheden
    • digitale vaardigheden
    • cultuur en sport
    Onderwijsroute

    De docenten helpen me goed en ik kan alles vragen. Het is fijn dat je met andere inburgeraars in de klas zit.

    Student uit het volwassenenonderwijs

    Examen en einddocument

    Je kunt de Onderwijsroute helemaal afronden als je alle taalexamens op niveau B1 of hoger haalt. Daarnaast moet je ook het examen voor Kennis van de Nederlands Maatschappij (KNM) ook halen.

    Neem contact met ons op

    Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 058-2339966.

    firda visie

    Altijd een vestiging bij jou in de buurt

    Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland en verzorgt ook inburgeringscursussen op andere locaties in de regio. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. 

    Veel gestelde vragen

    Betaal ik mijn inburgeringscursus zelf?

    Ja, je betaalt zelf je inburgeringstraject. Het is voor sommige Inburgeraars mogelijk om hiervoor een lening aan te vragen via DUO. Voor meer informatie verwijzen wij je naar www.inburgeren.nl. Hier vind je informatie over inburgeren in Nederland en de mogelijkheid tot het afsluiten van een lening. 

    Hoe werkt het inburgeringsexamen?

    Het inburgeringsexamen is een verplicht onderdeel van het inburgeringsproces voor mensen die in Nederland komen wonen. Het examen test de kennis van de Nederlandse taal, de Nederlandse samenleving en de arbeidsmarkt. Je kunt je bij Firda voorbereiden op het Inburgeringsexamen. Als je klaar bent voor het examen dan kun je jezelf hiervoor aanmelden bij DUO.

    Hoe werkt het staatsexamen?

    Het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) is het landelijke taalexamen voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Je kunt met het Diploma Staatsexamen Nt2 laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst om in Nederland te kunnen werken of studeren. 

    Je kunt je bij Firda voorbereiden op het Staatsexamen. Als je toe bent aan het examen dan kun jij jezelf hiervoor aanmelden bij DUO. Meer informatie over het staatsexamen vind je op www.staatsexamensnt2.nl