Volwassenenonderwijs

Werken met wat je weet of je verdiepen in je vak?

Maarten leerde bij via de opleiding Technicus Engineering. “Als technisch tekenaar móét ik mijn klanten volledig begrijpen…”

“Als technisch tekenaar móét ik mijn klanten volledig begrijpen en daarvoor had ik meer kennis nodig”

“Ik merkte als ik met klanten sprak, dat er veel vaktechnische termen voorbijkwamen. Als je op basis hiervan iets moet uitwerken, maar je snapt niet precies waar het over gaat, dan wordt het natuurlijk lastig. Ik vind dat als ik iets maak, ik móét weten waar het om draait. En daarvoor had ik meer kennis nodig.”

Maarten was al een aantal jaar tekenaar, maar wilde meer weten over techniek en 3D-tekenpakketten. Maarten: “Daarom ben ik mbo-volwassenenopleiding Technicus Engineering gaan studeren, eigenlijk een soort Werktuigbouwkunde op niveau 4. Kijk, je kan je natuurlijk ook gek Googlen of constant Youtube afzoeken, maar om echt de kern te begrijpen; wanneer iets sterk of juist slap is, wanneer iets goed genoeg is of net niet én wanneer je welk materiaal moet gebruiken, daar heb je een vakdocent en praktijklessen voor nodig. Niet om het je alleen te vertellen, maar ook echt uit te leggen.”

“Gelukkig kon ik dit leren bij Firda voor Volwassenen. Dit is volgens mij een van de twee plekken in Nederland waar deze volwassenenopleiding wordt aangeboden. Mijn vakgenoten komen uit het hele land; ik had zelfs een klasgenoot uit Arnhem. Daarnaast was het fijn dat ik de opleiding ’s avonds kon volgen. Dat was ook een harde eis voor mij, want dan kon ik ernaast blijven werken.” 

Zou ik het nog een keer doen? Ja.

“Vroeger vond ik school minder leuk, omdat ik jonger was en niet zo scherp een doel voor ogen had”, licht Maarten toe. “Ik heb het geduld er nu ook voor. Je wordt ook wat ouder, dus weet ook meer wat je wil. Daardoor merkte ik dat ik er serieuzer in stond en het ook echt graag wilde. Mijn klasgenoten hadden ook allemaal een serieuze insteek, dat moet ook wel, want je kunt het niet voor de helft doen. Dan haak je af; raak je uit de planning, dat is zonde. En tuurlijk, die honderd procent inzet was af en toe best lastig. Ik ben tijdens de opleiding nog verhuisd en er is een kind bijgekomen, daarom denk ik dat mensen met een gezin goed moeten nadenken voordat ze beginnen met de opleiding; want het kost natuurlijk tijd en energie.  Maar als je me vraagt of ik het nog een keer zou doen, dan is het antwoord ‘ja’!

Technisch tekenaar bij Econvert Water & Energy BV

Als technisch tekenaar zorgt Maarten nu voor 2D- en 3D-tekeningen voor waterzuiveringen. “Ik bedenk dus iets dat daarna ook daadwerkelijk gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een systeem met leidingen en een tank om afvalwater in een papierfabriek op locatie te zuiveren. Ik bedenk dan niet zozeer het systeem, maar wel de oplossingen als je bijvoorbeeld te maken hebt met krappe ruimtes waar de leidingen langs moeten. Ik creëer dan eigenlijk de creatieve route. Ik mag dus elke keer weer wat nieuws uitvinden zodat het werkt én betaalbaar blijft. Een beetje pielen, zeg ik wel eens.”

Een betere carrière én iets doen wat je leuk vindt

Beter inschatten wat hij kan, was een van de doelen die Maarten met de opleiding wilde behalen. “Daardoor kan ik veel zelfverzekerder stappen maken”, vult hij aan. “Door de kennis die ik nu heb, hoef ik niet meer te gokken of ik iets kan, maar ik weet het zeker. Dat was ook met het oog op vacatures belangrijk, ik ben namelijk tijdens de opleiding geswitcht van werkgever. En wat ik verder met de opleiding wilde bereiken, is heel simpel; een betere carrière en iets doen wat ik echt leuk vind. En dat is aardig gelukt!” 

Bekijk alle ervaringsverhalen

Maarten

Een betere carrière en iets doen wat ik echt leuk vindt!

Maarten
 • Technicus Enigineering

  Wil je meer weten over deze opleiding?

  Bekijk de opleiding
 • Opleidingen Constructie- en procestechniek

  Jij maakt het met metaal. In deze populaire richting kun jij je ontwikkelen tot vakman in de metaalindustrie.

  Bekijk het aanbod
 • Meer ervaringen van onze studenten

  Onze studenten vertellen wat hun drijfveren zijn om een opleiding of cursus te volgen.

  Lees de verhalen