Breed worden opgeleid als pedagogisch professional. Kinderen zo goed mogelijk begeleiden in hun ontwikkeling. Werken binnen de kinderopvang en het basisonderwijs. Lijkt je dit leuk? Dan is de opleiding Allround medewerker integraal kindcentrum (IKC) iets voor je. Een IKC is er voor kinderen van nul tot twaalf jaar: de kinderopvang en het onderwijs komen hier samen.  

Kind staat centraal 
Je leert om op twee plekken te werken. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang en als onderwijsassistent naast de juf of meester in de klas. Het kind staat altijd centraal. Je bespreekt wat je ziet en legt verbindingen met de andere professionals binnen het IKC. Je weet veel van de ontwikkeling van kinderen. Je zorgt voor de beste situatie om die ontwikkeling verder te helpen. Je bent de ‘spin in het web’. Omdat je in de kinderopvang en het onderwijs werkt, kun je de ontwikkeling van kinderen namelijk goed volgen. In al deze onderdelen en meer leiden we je op. Na het behalen van de opleiding behaal je dan ook een dubbelkwalificatie: Gespecialiseerd pedagogisch medewerker en Onderwijsassistent.

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Wilaarderburen en Julianalaan. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden alleen aangeboden op Wilaarderburen. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL / BBL

  Heb je twijfels over welke studievorm je wilt kiezen? We helpen je graag op weg.

  Lees meer
 • Hulp bij kiezen

  Nog geen idee welke studie je wilt volgen? Laat ons je inspireren.

  Lees meer

Vakken

We bereiden je zo goed mogelijk voor op je droombaan. Je krijgt les in verschillende vakken. Deze kunnen per studiejaar anders zijn. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands en Engels. En je krijgt vakken waarmee je alle kanten leert kennen van het beroep Allround medewerker IKC. Verder vinden we je persoonlijke en algemene ontwikkeling belangrijk. We geven tijdens de opleiding daarom ook aandacht aan samenwerken, flexibel omgaan met situaties en aan het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid. 

 • pedagogiek 
 • ontwikkelingspsychologie 
 • creatieve vakken 
 • didactiek 

Wat kan je ermee worden?

Je hebt je diploma Allround pedagogisch medewerker IKC binnen en dat betekent niet één maar twee diploma’s op zak. En nu? Je hebt meerdere mogelijkheden. Je bent klaar voor een baan bij een integraal kindcentrum. Als allround medewerker kun je veel verschillende functies, rollen en taken uitvoeren. Dat kan per IKC verschillen. Maar je kunt natuurlijk ook als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang aan het werk. Of als onderwijsassistent binnen het primair, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs. Met dit diploma kun je veel kanten op.

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Kosten

Als je een opleiding doet, moet je kosten maken. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en doe je een volledige mbo-opleiding? Dan betaal je lesgeld aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het maakt niet uit of je lessen volgt of stageloopt. Als je nog geen 18 jaar bent, hoef je geen lesgeld te betalen.

Dit is het lesgeld voor het studiejaar 2022/2023:

 • BOL, alle niveaus: € 1239,-
 • BBL, niveau 1 en 2: € 258,- 
 • BBL, niveau 3 en 4: € 624,- 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt ieder jaar opnieuw het lesgeld vast. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.