IT is overal. Als allround medewerker IT systems and devices kun je daarom bij elk type bedrijf aan de slag. Zelfs wanneer het niet direct voor de hand ligt. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepanelen op je dak waarbij je ieder moment de opbrengst kunt checken. Als allround medewerker IT systems and devices zorg je ervoor dat dit soort systemen goed werken. Je bent bezig om netwerken aan te leggen en te onderhouden, terwijl je ook de hardware devices installeert en beheert. Devices zijn de apparaten waar software op functioneert. Voorbeelden hiervan zijn computers, smartphones en tablets.

Na het afronden van de opleiding Allround medewerker IT systems and devices weet je precies hoe je ervoor zorgt dat IT-systemen en apparaten optimaal functioneren. Je bent in staat om storingen en andere problemen op te lossen. Mensen vragen jouw hulp, wanneer ze werken met de hard- en software. Je zet hiervoor je technische kennis in. Daarbij heb je als allround medewerker IT systems and devices ook een servicegerichte instelling nodig. Bij dit beroep draait het niet alleen om techniek, maar óók om klantcontact.

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Anne Wadmanwei en Julianalaan. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding In Leeuwarden alleen aangeboden op Julianalaan. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL / BBL

  Heb je twijfels over welke studievorm je wilt kiezen? We helpen je graag op weg.

  Lees meer
 • Hulp bij kiezen

  Nog geen idee welke studie je wilt volgen? Laat ons je inspireren.

  Lees meer

Vakken

Je volgt tijdens je mbo-opleiding Allround medewerker IT systems and devices meerdere vakken die gericht zijn op je vakgerichte én persoonlijke ontwikkeling. We noemen ze hieronder. 

Tijdens de opleiding volg je vakken die jou helpen om allround medewerker IT systems and devices te worden.

Wat kan je ermee worden?

IT-professionals zijn overal nodig. Van overheidsinstellingen tot commerciële bedrijven. Als allround medewerker IT systems and devices kun je bij elk type bedrijf aan de slag: van de bouw tot de zorg. Je werkt dan bijvoorbeeld als medewerker van een IT-helpdesk, als applicatiebeheerder of systeembeheerder.  

Het is daarnaast mogelijk om zelfstandig ondernemer te worden nadat je de opleiding allround medewerker IT systems and devices succesvol hebt afgerond. Je wordt dan als zzp’er ingehuurd, waardoor je meerdere opdrachtgevers hebt. Je werkt als zelfstandige medewerker ICT support meestal vanuit huis, maar soms is het nodig om naar de werkplekken van je opdrachtgevers te reizen. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.