Als allround schoonheidsspecialist doe je alles wat een schoonheidsspecialist ook doet. En nét dat beetje meer. Zeker, je maakt mensen blij met ontspannende lichaams- en gezichtsbehandelingen. Of met verzorgde nagels of mooi gestylede wenkbrauwen. Maar je bent ook gespecialiseerd in acne en anti-aging. En, wie weet, begin je wel je eigen schoonheidssalon! 

Moment van ontspanning 

Een rustig muziekje op de achtergrond. Een rij verzorgingsproducten tegen de wand. En een comfortabele behandelstoel voor je klanten. In een schoonheidssalon heerst een ontspannen sfeer en dat is niet voor niks. Want het is de bedoeling dat klanten zich in alle rust kunnen overgeven aan de zorg en aandacht die je ze geeft. Luisteren en een praatje maken zijn dan ook belangrijke onderdelen van je werk. Je maakt mensen niet alleen mooier, je geeft ze ook een moment van ontsnapping uit hun drukke levens.  

Complexe behandelingen 

Daarnaast ben je als allround schoonheidsspecialist gespecialiseerd in complexe behandelingen. Klopt er iemand bij je aan met huidproblemen? Dan herken jij de aandoening en kan je een behandelplan opstellen om het aan te pakken. Je weet namelijk alles van verschillende huidtypen en huidproblemen. Vervolgens voer je gespecialiseerde behandelingen uit, zoals acnebehandelingen, bindweefselmassages en anti-aging behandelingen. Wanneer het nodig is, overleg je met huisartsen, huidtherapeuten of dermatologen. En je geeft klanten persoonlijk huidadvies, zodat ze weten hoe ze hun huid gezond en stralend kunnen houden.  

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Leeuwarden, Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding aangeboden op locatie Leeuwarden, Cambuur.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

We bereiden je zo goed mogelijk voor op je droombaan. Je krijgt les in verschillende vakken. Deze kunnen per studiejaar anders zijn. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands en Rekenen. En je krijgt vakken waarmee je alle kanten leert kennen van het beroep Allround schoonheidsspecialist. Verder vinden we je persoonlijke en algemene ontwikkeling belangrijk. We geven tijdens de opleiding daarom ook aandacht aan samenwerken, flexibel omgaan met situaties en aan het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid.

 • Acnébehandeling 
 • Bindweefselmassage 
 • Anti-aging 
 • Praktijk en theorie hand-, nagel- en voetverzorging 
 • Praktijk en theorie gezicht 
 • Praktijk en theorie lichaam 
 • Salonlessen/vaardigheden 

Wat kan je ermee worden?

Na je opleiding ga je meestal aan de slag bij een schoonheidssalon, wellnesscentrum, sauna of parfumerie. Veel allround schoonheidsspecialisten vinden het leuk om leiding te geven aan een team van collega’s. Dat kan ook, want als gespecialiseerde professional heb je de skills in huis om een salon te runnen of een eigen zaak te openen. Je kan ook doorleren aan het hbo. Bijvoorbeeld om je te verder te specialiseren in fysiotherapie, huidtherapie of voeding en diëtiek. Houd je ervan om kennis over te dragen? Dan studeer je verder voor docent Gezondheidszorg en Welzijn.  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.