Inleven in kwetsbare mensen, van jong tot oud. Ze begeleiden bij hun dagelijkse activiteiten en zo de kwaliteit van hun leven verbeteren. Dat is wat jij voor een ander wilt betekenen. De opleiding Begeleider maatschappelijke zorg maakt je klaar voor het begeleiden van mensen met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen.  

Je leert mensen van verschillende leeftijden te stimuleren om uitdagingen aan te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Denk aan ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, (psychische) ziekte of verslaving. Je leert hoe je cliënten begeleidt aan de hand van een ondersteuningsplan. Die ondersteuning kan variëren van hulp in de huishouding tot hulp bij dagbesteding. Je begeleidt cliënten waar nodig, maar zorgt er tegelijk voor dat cliënten zelf het initiatief nemen en de regie houden. Met als doel dat je cliënten zo zelfstandig en actief mogelijk wonen en leven. 

Als begeleider maatschappelijke zorg voer jij het ondersteuningsplan uit. Je hebt hierover contact met je cliënten en andere betrokkenen, zoals familie. Je leert hoe je omgaat met verschillen en spanningen tussen deze twee partijen.  

Techniek en digitalisering in zorg en welzijn 

Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker voor het werken in zorg en welzijn. Ook worden steeds vaker technologische toepassingen gebruikt in zorg en welzijn. Daarom behandelen wij beide tijdens de opleiding. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Je krijgt les in verschillende vakken. Deze kunnen per studiejaar anders zijn. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Maar ook vakken waarmee je alles leert over het werk als begeleider maatschappelijke zorg. Verder vinden we je persoonlijke en algemene ontwikkeling belangrijk. We geven tijdens de opleiding daarom ook aandacht aan samenwerken, flexibel omgaan met situaties en aan het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid.

 • Kennis van verschillende doelgroepen 
 • Communicatie en interactie 
 • Methodisch begeleiden 
 • Ontwikkelingspsychologie 
 • Projecten uitvoeren 
 • Anatomie en basiszorg/skills 

Wat kan je ermee worden?

Je hebt het diploma Begeleider maatschappelijke zorg binnen. Je loopbaan kan beginnen. Maar waar kun je aan de slag? Denk bijvoorbeeld aan een baan als begeleider in een verpleeghuis, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, een psychiatrische kliniek of de verslavingszorg. Ook kun je werken bij asielzoekerscentra, zorgboerderijen of in de opvang voor dak- en thuislozen. Het is maar net waar je hart sneller van gaat kloppen.

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.