Als beveiliger zorg je ervoor dat anderen zich veilig voelen. Je houdt toezicht bij grote en kleine bedrijven, zoals winkels, kantoren of luchthavens. Evenementen en festivals? Ook daar sta je je mannetje. Je voorkomt dat situaties uit de hand lopen en je grijpt snel en doeltreffend in wanneer het tóch mis dreigt te gaan.

Betrouwbare handen 

Je belangrijkste taak als beveiliger? Het voorkomen van gevaarlijke situaties. Je opent en sluit gebouwen, loopt rondes om de veiligheid te controleren en je weet precies welke wetten en regels er gevolgd moeten worden. Verder heb je een scherp oog voor ongeregeldheden en onveilige situaties. Gaat het mis? Dan durf je in te grijpen en houd je een dief of agressieveling aan. Zo voorkom je dat er spullen worden gestolen of dat er iemand gewond raakt of erger. Gaat het flink mis? Dan bel je de hulpdiensten en werk je met hen samen om de situatie tot een goed en veilig einde te brengen. De orde van een gebouw of evenement zijn bij jou in betrouwbare handen.  

Sociaal en vriendelijk 

Als beveiliger heb je niet alleen een verantwoordelijke baan. Je hebt ook een baan waarin je veel verschillende mensen tegenkomt. Sterke sociale vaardigheden zijn dan ook onmisbaar als je in dit vak wil werken. Je bent vriendelijk, je ziet er verzorgd uit en je helpt graag mensen. Daarnaast heb je ook een goede conditie en let je op je gezondheid. Een autoritaire of agressieve houding? Die heb je niet, want je weet hoe belangrijk het is om ontvlambare situaties met vriendelijkheid te sussen. Werkt dat niet? Dan weet je hoe je daadkrachtig moet optreden. Je schrikt niet van stressvolle gebeurtenissen en je hebt geen problemen met wisselende werkplekken of werktijden.  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je hoe je kantoren, winkels en evenementen veilig houdt. Je leert ook hoe je moet communiceren met omstanders, hulpdiensten en verdachte personen. Daarnaast krijg je les in rapporteren, surveilleren, controles uitvoeren en alle regels en wetten rondom veiligheid. Levensreddend handelen? Ook dat staat op het programma. 

 • Veiligheid en beveiliging basis 
 • Wet- en regelgeving basis 
 • Specifiek rapporteren 
 • Waarnemen 
 • Doelmatig optreden 
 • Sport 
 • Zelfverdediging 

Wat kan je ermee worden?

Van ministeries tot olieraffinaderijen: na de opleiding kan je direct aan de slag bij allerlei soorten bedrijven en organisaties. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je gaan werken als algemeen beveiliger, maar ook als winkelsurveillant, persoonsbeveiliger of evenementenbegeleider. Je kan ook aan het werk bij een luchthaven, in de objectbeveiliging of bij geld- en waardetransport. Wil je doorleren? Dat kan ook. Binnen het mbo kan je verder met de opleiding beveiliger 3.  

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 70 opleidingsplaatsen, waarvan 20 voor februari instroom. Bij deze numerus fixus opleiding is het van belang dat je je voor 1 april aanmeldt. Doe je dit, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de lotings- of plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.