IT is overal. Als expert IT systems and devices kun je daarom bij elk type bedrijf aan de slag. De werkdag van een expert IT systems and devices is iedere dag anders. De ene keer ben je bezig met het oplossen van een grote storing, de andere keer werk je aan het installeren van devices. Of je krijgt de vraag van je opdracht- of werkgever om de IT-infrastructuur te vernieuwen. Met de mbo-opleiding Expert IT systems and devices leer je precies hoe je deze taken uitvoert! Hierbij houd je altijd rekening met veiligheid. 

Je leert daarom tijdens je opleiding Expert IT systems and devices alles, maar dan ook écht alles, over de beveiliging van informatiesystemen. Daarom geef je gemakkelijk advies over de security van een bedrijf, terwijl je ook in staat bent om de veiligheid van hun systemen zelf te verbeteren. Hierbij maak je gebruik van de nieuwste trends in het vakgebied zoals smartification, humanisering en duurzaamheid. Heeft je opdracht- of werkgever last van een cyberaanval? Je komt direct in actie om het probleem op te lossen als expert IT systems and devices!

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Anne Wadmanwei en Julianalaan. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden alleen aangeboden op Julianalaan. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Je volgt tijdens je mbo-opleiding Expert IT systems and devices meerdere vakken die gericht zijn op je vakgerichte én persoonlijke ontwikkeling. We noemen ze hieronder. 

Tijdens de opleiding volg je vakken die jou helpen om expert IT systems and devices te worden.

Wat kan je ermee worden?

Nadat je je mbo-opleiding Expert IT systems and devices succesvol hebt afgerond, kun je aan de slag bij elk type bedrijf. Je komt dan terecht op de afdeling ICT. Als expert IT systems and devices ben je vaak de contactpersoon van je werkgever als het gaat om ICT. Je lost storingen op, installeert devices voor gebruikers en zorgt dat alle processen veilig verlopen. 

Je beheert als expert IT systems and devices de applicaties en infrastructuur van je werkgever. Dit doe je meestal niet alleen, maar in een team met collega’s. Het is daarom als expert IT systems and devices belangrijk dat je een goede teamspeler bent. Ben jij de leider van het team? Dan moet je  in staat zijn om taken te verdelen. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.