Houd je van het kappersvak, maar ook van een extra uitdaging? Als haarstylist ga je nét een stapje verder dan knippen en verven. Mensen hebben steeds meer behoefte aan modieuze en hippe kapsels en als haarstylist weet je precies hoe je iemand tot in de puntjes moet stylen. Voor events, fotoshoots en bruiloften, bijvoorbeeld.  

Specialistische haarbehandelingen  

Natuurlijk heb je als haarstylist de kneepjes van het kappersvak onder de knie. Je kan knippen, föhnen, permanenten, kleuren en ontkleuren. Maar je bent ook goed in specialistische haarbehandelingen, zoals snijden, kleurverloop maken, watergolven, wikkelen en invlechten. Je hebt alle knip- en snijtechnieken stevig in de vingers, zodat je altijd het beste uit een kapsel weet te halen.   

Professioneel advies  

En dat loont. Want als mensen op zoek zijn naar een prachtig kapsel, kloppen ze bij jou aan. Niet alleen omdat je elke haardos omtovert tot een kek kapsel, maar ook omdat je weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Je bent sociaal en vindt het leuk om je klanten een goed gevoel te geven. Je durft ze ook op een vriendelijke manier van professioneel advies te voorzien. Bijvoorbeeld wanneer hun droomcoupe niet zo goed bij hun gezicht past.   

Met jouw voelsprieten voor de laatste trends stapt elke dame vol zelfvertrouwen de feestzaal binnen!   

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Leeuwarden, Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding aangeboden op locatie Leeuwarden, Cambuur.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alles over verschillende knip-, snij-, kleur- en föhntechnieken. Ook gaan we in op de mooiste en hipste technieken voor vlechten, opsteken en omvormen. En je leert hoe je met stylingtools en haarproducten aan de slag kan gaan. Daarnaast is er aandacht voor sociale vaardigheden, zoals klanten ontvangen, advies geven en behandelplannen maken.  

 • Visagie 
 • Imagestyling 
 • Barbier 
 • Nagelstyling 

Wat kan je ermee worden?

Als haarstylist kan je aan de slag in een kapsalon, maar je kan ook je vleugels uitslaan. Wat dacht je van een eigen salon, waar je je specialiseert in dameskapsels voor events, feesten en bruiloften? Of van een beautycentrum, waar je samenwerkt met schoonheidsspecialisten en andere professionals in uiterlijke verzorging? Je kan ook een plek achter de schermen veroveren, bijvoorbeeld bij een theater of in de televisiewereld. Als je jezelf ontwikkelt tot tophaarstylist kan je het ver schoppen. Hoe leuk zou het zijn om beroemdheden te laten schitteren op de rode loper?  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.