Herenkapsalons. Ze schieten overal als paddenstoelen uit de grond. En terecht, want ook mannen willen er goed uitzien. Als haarstylist voor heren zet je je tanden dan ook graag in een volle baard, een opgeknipte coupe of een stoere snor. Niet letterlijk, natuurlijk. Maar met schaar, scheermes en tondeuse ben jij niet te verslaan.  

Afwisselend vak 

Als herenkapper kies je voor een ambacht dat al eeuwenlang bestaat. Maar dat niet alleen, je kiest ook voor een afwisselend en veelzijdig vak. Herenkappers houden zich bezig met het scheren, knippen en stylen van kapsels, baarden en snorren. Je weet alles van opscheertechnieken en modieuze, vlotte haarstijlen voor mannen. En je weet hoe je gezichtshaar, zoals baarden en snorren, mooi in model brengt. Ook kom je met vernieuwende ideeën voor tijdloze én trendy kapsels. 

Goede luisteraar 

Daarnaast zorg je voor een ontspannen, prettige sfeer in de zaak. Je luistert naar de wensen van je klanten en kijkt goed naar hun gezichtsvormen. Zo weet je zeker dat een kapsel, baard of snor écht bij ze past. Soms is er twijfel en weten klanten niet precies wat ze willen. Maar omdat je mensen goed op hun gemak kan stellen, en ziet waar ze blij van zouden worden, kom je altijd met prima advies.  

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Leeuwarden, Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding aangeboden op locatie Leeuwarden, Cambuur.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Knippen, wassen, föhnen, trimmen en scheren. Je leert het op de opleiding allemaal. Heb je de basistechnieken onder de knie? Dan leer je ze verder verfijnen, zodat je uiteindelijk volledig zelfstandig die baard kan trimmen en die haardos kan snijden. Behalve vakkennis, leer je ook hoe je met klanten omgaat. Zo leer je hoe je advies geeft en hoe je ervoor zorgt dat heren als herboren de kapperszaak weer verlaten. Waarom? Omdat je op de opleiding ontdekt welke snor, welke baard en welk kapsel het beste bij welke klant past.  

Nadat je een richting hebt gekozen, ga je meer leren over de vakken die daarbij horen.

Wat kan je ermee worden?

Als haarstylist voor mannen kan je zowel aan de slag in een herenkapsalon als in een gemengde kapsalon. Je kan ook de sprong wagen en een eigen bedrijf starten. Of als freelance haarstylist een plek achter de schermen veroveren, bijvoorbeeld bij een theater of in de televisiewereld.  

Als je jezelf ontwikkelt tot tophaarstylist kan je het ver schoppen. Hoe tof zou het zijn om beroemdheden te laten schitteren op de rode loper?  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.