Wil jij je kansen op de internationale banenmarkt vergroten en zie jij jezelf in de toekomst als leidinggevende, manager of ondernemer? Dan is deze tweetalige opleiding de juiste keuze voor jou! Minimaal de helft van de vakken volg je in het Engels. 

Tijdens deze brede managementopleiding leer je leidinggeven aan personeel en zelfstandig ondernemen in een dynamische sector. Je leert door te doen, te ervaren en zelf op onderzoek te gaan. Alle vakken zijn gerelateerd aan activiteiten binnen de horeca- en toerismewereld.

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je twee diploma’s: een Nederlands niveau 4 diploma Manager/ondernemer horeca én een internationaal erkend BTEC Extended Diploma in Hospitality. Met het BTEC diploma op zak ben je direct toelaatbaar bij veel vervolgopleidingen in het buitenland en vergroot je de kansen op de internationale arbeidsmarkt.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

De titel van deze opleiding zegt het natuurlijk al, maar internationaal gaan is voor jou het helemaal. Daarom bieden we onze opleiding dan ook tweetalig aan, zo kan je alvast even oefenen voor als je straks in Zwitserland o.i.d. zit. 

Je leert hoe je leiding kan geven aan een team, hoe je zelfstandig je onderneming kan runnen, je bent straks op de hoogte van de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van internationaal gaan. 

 • Internationale stage
  Leer in het eerste en tweede jaar de basis van het vak horeca. Ga in de bediening of keuken werken. In leerjaar drie mag je naar het buitenland binnen Europa en in het vierde leerjaar mag je naar het buitenland en ook buiten Europa. 
 • Evenementenorganisatie
  Leer hoe je evenementen kunt organiseren, wat je hiervoor nodig hebt en waar je allemaal rekening mee moet houden. 
 • Personeelsmanagement en organisatie
  Hoe manage je een team, voer je gesprekken en onderhoud je de organisatie. 
 • Leidinggeven en zelfstandig ondernemen
  Hoe geef je leiding aan een (internationaal) team en hoe kan je zelfstandig ondernemen. 
 • Ontwikkeling en innovatie
  Wat zijn de ontwikkelingen in het buitenland, welke innovaties krijg je mee te maken en hoe speel je hier zelf het best op in. 
 • Theorie en praktijk receptie, bediening en keuken
  Leer de fijne kneepjes van het horeca vak. 

Wat kan je ermee worden?

Als International Hospitality manager ga je in het binnen- of buitenland aan de slag in de horecabranche. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.