Als leidinggevende team/afdeling/project kan je bij allerlei soorten organisaties aan de slag. Je bent het aanspreekpunt van medewerkers binnen de organisatie waar je werkt of het project waar je onderdeel van bent. In veel gevallen ben je een meewerkend leidinggevende die goed weet hoe de dagelijkse werkzaamheden tot stand komen.

Let op: de opleiding op de locatie Leeuwarden, Egelantierstraat is bedoeld voor studenten die een niveau 3 diploma bij Orde & Veiligheid (voorheen Veiligheidsberoepen) hebben behaald.

Je zorgt voor een prettige werksfeer waarbij iedereen optimaal kan presteren en veilig kan werken. Daarnaast ben je de onmisbare schakel tussen je medewerkers en je leidinggevende. 

Toelatingseisen

Deze opleiding is een kopopleiding. Dit betekent dat jij in 1 jaar je mbo niveau 4 diploma kan halen. Om toegelaten te worden op een kopopleiding moet je één van de volgende diploma's behaald hebben:

 • mbo niveau 3
 • havo
 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Als toekomstig leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het team en wat er op de werkvloer gebeurt. Je leert alles op gebied van communicatietechnieken en leidinggeven. Daarnaast draai je vaak mee in een team of project waardoor je de theorie gelijk in de praktijk toepast. 

 • Leidinggeven 
  Het is een vak apart, leidinggeven is voor je team en het bedrijf enorm belangrijk. Je leert hoe het team jou kan vertrouwen en hoe je de doelstellingen vertaald naar taken.  
 • Personeelsbeleid 
  Hoe zorg je voor het juiste personeel? Wat de regels en wetten voor het team? 
 • Projectmatig werken 
  Leer de fijne kneepjes van het werken aan een project en hoe je deze het best in kunt zetten voor het bedrijf waar je werkt.  
 • Communicatieve vaardigheden 
  Je leert onder andere hoe je verschillende soorten gesprekken voert met je team en medewerkers. 

Wat kan je ermee worden?

Met de opleiding tot leidinggevende kun je aan de slag als leidinggevende van een team, afdeling en/of project. Dit kan bij allerlei soorten organisaties zijn. Van dienstverlenende of commerciële bedrijven tot in de techniek of logistiek. Waar je ook terecht komt, hier kun je jouw kennis en kunde in de praktijk brengen.

Ben je na deze opleiding nog niet uitgeleerd? Dan sluiten de volgende hbo-opleidingen goed aan: 

 • Ondernemerschap & Retail Management 
 • Leisure & Events Management 
 • Human Resource Management 
Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.