Als logistiek medewerker heb je een belangrijke functie. Je zorgt er namelijk voor dat de juiste producten op de juiste tijd, op de juiste plaats zijn. Of het nu gaat om een doos met kleding of een pallet vol met elektronica: je weet er raad mee. In een wereld waarin snelheid en efficiëntie centraal staan, heb je een belangrijke rol. Want zonder jou, komen de producten niet op de juiste plek terecht.

Nauwkeurig en zorgvuldig
Je bent een echte doener en houdt van aanpakken. Het is voor jou geen probleem om elke dag fysiek bezig te zijn. Daarnaast ben je nauwkeurig en zorgvuldig. Want één foutje kan grote gevolgen hebben. Maar juist dat maakt het werken als logistiek medewerker zo uitdagend. Je werkt in een omgeving die altijd in beweging is.

Praktijk
Bij de opleidingen Logistiek in Leeuwarden en Dokkum kun je aan de slag in het Logistiek Centrum. In het Logistiek Centrum wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk. In samenwerking met een aantal lokale ondernemers is er een logistiek centrum (op locatie in Zwaagwesteinde) geopend met een leslokaal. Dit zorgt voor afwisseling tussen praktijk (in het magazijn) en theorie (in het leslokaal). 

Bij de opleidingen Logistiek medewerker in Drachten werk en leer je gedurende een deel van de opleiding ook een dag in de week bij een logistieke onderneming. Daar is ook een leslokaal beschikbaar voor dezelfde afwisseling tussen praktijk (in het magazijn) en theorie (in het leslokaal). 

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden aangeboden op locatie Cambuur. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

In de éénjarige opleiding Logistiek medewerker leer je het vak vooral door te doen. Bij een erkend leerbedrijf doe je ervaring op. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal: leren samenwerken, initiatief nemen en nauwkeurig werken. Uiteindelijk word je een vakspecialist met een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle start in de logistiek. 

 • logistiek
 • verzamelen en verzenden van goederen
 • orderverzamelen
 • goederenuitlevering
 • veiligheid, gezondheid en milieu toevoegen 
 • heftruckcertificaat (optioneel)
 • VCA (optioneel)

Wat kan je ermee worden?

Na het behalen van je diploma Logistiek Medewerker kun je bijvoorbeeld aan de slag bij distributiecentra, logistieke dienstverleners en productiebedrijven. Je werkt dan meestal in een team en onder leiding van een teamleider. 

Liever doorstuderen? Ook dat kan. Bijvoorbeeld bij de opleiding Logistiek teamleider op niveau 3. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.