Je droomt van leiding geven in een restaurant/hotel of je eigen onderneming en je wilt de beste basis hiervoor leggen. Je bent ondernemend, gedreven en je weet dat je het in je hebt. Als ondernemer/manager heb jij het roer in handen en vertel je wat er gaat gebeuren. 

Je bepaalt hoe je horecazaak eruit komt te zien, hoe het personeel zich moet gedragen en kleden, wat er geserveerd gaat worden en ga zo maar door. Jij bent de baas.

Gastvrij Fryslân

Ga direct in de praktijk aan de slag via Gastvrij Fryslân. Samen met de praktijkbegeleiders leer je alle kneepjes van het vak in een inspirerende leeromgeving. Je gaat niet meer naar school maar docenten komen naar jou toe! 

Je hebt twee dagen praktijk en twee leerdagen binnen je hub en nog een zelfstudiedag.

Naast je algemene en beroepsgerichte vakken ga je één keer in de vijf weken op inspiratiesessie naar een bedrijf uit de regio. 

Dit betekent dat je veel op de werkvloer bent te vinden binnen de verschillende hubs in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek of Harlingen/Terschelling. 

Je leert door te doen en samen met de docenten en praktijkbegeleiders kan jij zelf je opleiding vormgeven met als einddoel het behalen van je diploma. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Als manager/ondernemer in de horeca weet je alles van deze branche. Hoe je gerechten moet serveren, gasten moet ontvangen of hoe drankjes gemaakt moeten worden. 

Maar je weet ook wat voor een kapitaal je nodig hebt om een onderneming te starten, bent verantwoordelijk voor het winstgevend zijn van de onderneming en je weet hoe je zo min mogelijk derving zult hebben.

Binnen Gastvrij Fryslân worden de vakken zoveel mogelijk geïntegreerd in de praktijk. Je wordt voorbereid op deze praktijk door de vakdocent én de praktijkopleider. 

 • Keukentechniek
  Maak kennis met verschillende snij- en bereidingstechnieken. 
 • Personeelsmanagement
  Hoe manage je al het personeel dat voor je aan de slag is.
 • Bedrijfsadministratie
  Hou alle cijfers bij en denk na over hoe je efficiënt geld kunt verdienen.
 • Hotel-receptieleer
  Leer hoe je gasten ontvangt, er verzorgd uitziet en hoe de communicatie zal verlopen. 
 • Operationeel werken
  Leer hoe je operationeel goed kan werken. 
 • Bedrijfseconomie
  Weet alles van je bedrijf af en weet wat de wet-regelgevingen zijn waar je aan moet voldoen en hoe je dit kunt berekenen. 
 • Vakleer bediening
  Hoe presenteer je jezelf tegenover een gast, hoe loop je met zoveel borden en wat bied je de gast aan als ze een allergie hebben?
 • Leiding & organisatie
  Leer over hoe je het best jouw onderneming kunt managen. 
 • Marketing
  Hoe vermarkt je jouw onderneming, hoe leren gasten jouw onderneming kennen als ze er nog niet zijn geweest? Via social media, of via offline marketing? 

Wat kan je ermee worden?

Je kan je eigen horecazaak starten of aan de slag gaan als manager in een bestaand hotel, café of restaurant.  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.